De broodsnijmachine

Ik probeerde het de laatste tijd telkens te vermijden, maar afgelopen week was het zover: ik gebruikte voor het eerst de broodsnijmachine in de supermarkt.
Waarom ik de broodsnijmachine vermeed
Even een korte uitleg: in België liggen de broden ongesneden op de broodafdeling in de supermarkt. Je kiest je brood, stopt deze zelf in de broodmachine en vervolgens in een zak waarop je een bon plakt. Extra werk dus, maar ik denk dat het de Belgen het idee geeft dat hun brood verser is. Overigens zijn de meeste Belgen die ik ken niet zo fan van ‘supermarktbrood’ en halen ze hun brood gewoon bij de echte bakker (of uit een broodautomaat. Daar zullen we het in een volgende blog maar eens over moeten hebben..).
Goed. Terug naar de broodsnijmachine. In ‘mijn’ supermarkt staan er twee broodsnijmachines. Tot nu toe wist ik ‘m altijd te ontwijken door m’n vriend het brood te laten snijden, of simpelweg geen brood te kopen. Nu kon ik er echter niet meer onderuit. Ik vond het spannend omdat ik niet goed wist hoe het ding werkt en om de een of andere reden toch bang was dat m’n hand vast zou bleven zitten en ook in nette plakjes uit de machine zou komen. Is nog nooit gebeurd, maar ja: eens moet de eerste keer zijn.
De oplossing?
Even dacht ik een oplossing te hebben gevonden: tussen alle ongesneden broden lag ook een gesneden brood, in een zak! Vast door iemand neergelegd die toch een ander brood wilde en dat pas na het snijden besefte. Ik twijfelde geen seconde en pakte meteen dit brood. Al realiseerde ik me toen dat er nog geen bonnetje met prijs op stond. En die komt dus uit de broodsnijmachine.. en daarvoor moet je eerst een brood snijden (dacht ik).
Helaas pindakaas, ik moest er toch echt zelf aan geloven. Ondertussen probeerde ik zo onopvallend het gesneden brood terug te leggen – ik wilde niet dat iemand dacht dat ik nou dit brood wilde wegmoffelen.
Hoe het werkt
Goed, poging twee: ik koos een brood en liep naar een van de twee broodmachines. Er stonden er twee naast elkaar en er was niemand te bekennen, dus ik besloot er maar de tijd voor te nemen. Zoals je ziet staat er duidelijk met logo’s aangegeven hoe de broodmachine werkt, maar door de zenuwen zag ik die natuurlijk over het hoofd. Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep.
Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint. Vervolgens leg je het brood op de plaat, pak je een zak en schuif je deze om het brood heen en plak je de bon erop.
Dat was misschien nog wel de meest ingewikkelde stap, want mijn zak ging er niet heel soepel om heen. Ondertussen was er ook al iemand achter mij in de rij komen staan. Wat ik niet helemaal snapte, want de broodsnijmachine naast me was toch beschikbaar? Uiteindelijk heb ik de zak om een half omgevallen brood gesjord haha, maar het werkte.
Dun of extra dun
Terwijl ik dit deed keek ik over mijn schouder of de man nog steeds stond te wachten. Ik twijfelde of ik ‘m erop moest wijzen dat de broodsnijmachine naast mij vrij was, maar ik bedacht dat hij dat zelf ook wel kon zien. Achteraf ben ik blij: er zit namelijk daadwerkelijk verschil tussen de twee machines. Het was me al eerder bij mijn schoonouders opgevallen dat de sneetjes brood hier een tikkie dunner zijn dan ik gewend ben in Nederland. Echt een paar millimeters maar. De linkermachine snijdt het brood ‘op z’n Nederlands’, de rechtermachine snijdt dus nog iets dunner. En daar houden de meeste Belgen van. Vandaar dat de man achter mij aan het wachten was.
Eens en nooit meer?
Goed, achteraf viel het wel mee. Ik weet ook niet waarom ik dit zo spannend vond, haha. Misschien omdat het het zoveelste ding is dat nieuw en anders is. Al hoef ik er misschien niet zo aan te wennen: ook mijn vriend houdt meer van brood van de bakker. Dus dan laat ik brood halen lekker aan hem over.
Goofball
Zodra brood gesneden is, droogt het uit. Dus uiteraard probeer je vers brood zo laat mogelijk te snijden. Een bakker snijdt het toch ook niet vooraf, ook al zou dat de efficiëntie in zijn bakkerszaak bij de bediening zienderogen omhoog helpen.
Indien het niet snel veroudert is er chemische brol in en dus geen kwalitatief brood… zo van dat sponzen brood dat tegen je gehemelte plakt dat voorverpakt in een plastic zak in een rek in een supermarkt ligt. Eeek.
en bovendien heeft iedereen een voorkeur over de dikte van gesneden brood, dus die keuze openhouden is extra service.
Ik heb wel nog nooit een broodmachien met een digitaal scherm gezien. Wow, je gaat in hippe moderne supermarkt. De meeste beginnen automatisch te snijden zodra brood in bak ligt en klep toegedaan wordt, bij anderen moet je nog op een startknop duwen.
De zak er netjes om het brood krijgen en mooi dichtgedraaid (zo luchtdicht mogelijk… weer belangrijk voor versheid) is effectief de grootste uitdaging.
Gids voor het zuiden
Haha ja inmiddels snap ik dat de machine niet zo eng is en wel degelijk nut heeft. Al vreet mijn vriend dat brood zo snel op dat het onmogelijk tijd heeft om ‘on-vers’ te worden 😉 – Marlous
Mieke
Het brood snijden heeft weldegelijk nut want het blijft ongesneden langer vers. Ik heb jarenlang als studentenjob bij een bakker gewerkt dus ben een betrouwbare bron ;-). Daar moest ik trouwens mijn eerste dag alleen maar brood snijden dus ik was meteen ontmaagd op dat vlak 😀 Gewoon blijven proberen en het wordt steeds minder eng 😉
Irene
Wow een broodsnijmachine met een digitaal scherm? Fancy! Bij alle supermarkten in mijn buurt is het niet digitaal. Ik vind het nog altijd een beetje een enge machine maar het stelt me gerust dat het ding pas begint te snijden als de klep toe is. Het brood in de zak doen is inderdaad het moeilijkste. Ik leg eerst mijn zak al klaar op het brood plankje, dan brood er op en dan gewoon de zak een beetje naar achter trekken en over het brood schuiven. De broden die je nog moet snijden vind ik trouwens wel altijd vergelijkbaar met bakkerbrood hoor en zijn volgens mij ook echt wel vers.
Gids voor het zuiden
Haha bedankt voor je tips! Ik blijf het proberen. We hebben afgelopen weekend brood bij de bakker gehaald, het was heel lekker maar ook wel echt heel duur. Ik denk dat ik lekker aan het supermarktbrood blijf hoor, niks mis mee! – Marlous
Gids voor het zuiden
Haha ja ik ga het de volgende keer met een groter brood proberen! Ik snap overigens wel dat het langer vers blijft, maar voorgesneden brood in de supermarkt in Nederland is vaak vlak daarvoor nog gesneden (de omloop is groot) en met name mijn vriend eet zoveel brood dat het geen tijd heeft om ‘on-vers’ te worden, haha. Mijn tip is trouwens sneetjes brood invriezen. Zo heb je altijd vers brood (maar met mijn vriend is dat dus niet nodig, haha). – Marlous
Annelies
Dat je ook nog moet aangeven welk brood het is om een bonnetje te krijgen heb ik eigenlijk nog nooit gezien bij een Belgische supermarkt, meestal moet je gewoon de juiste zak er omheen doen en daar staat de scancode voor de kassa op.
Ik vond dat snijden vroeger ook best eng, maar veel kan er niet echt misgaan.
Gids voor het zuiden
Bij ‘mijn Delhaize’ liggen er gewoon standaard papieren zakken en moet je dus het juiste bonnetje printen en erop plakken. Waardoor ik al meerdere keren heen en weer ben gelopen om te checken welk brood ik nou had, ze lijken allemaal op elkaar :’) – Marlous
Leen
Amai, kei fancy die broodmachines! Digitaal en twee verschillende diktes! In de Colruyt en in onze Carrefour is het een gewoon machien, en ge moet dan zelf de zak nemen voor uw type brood. En ik heb ook na jaren zelf mijn brood snijden nog altijd schrik dat ik per ongeluk mijn vingers tussen die scherpe messen ga steken!
Linda
Wat ik best onhandig vind bij de meeste broden in Vlaanderen, is de ongelijke plakjes (en ook dat ze zo’n stuk dunner zijn, is qua verhouding beleg en dikte van de boterham naar mijn smaak net niet goed) maar ik heb de vierkante broden van de Panos ontdekt en ik moet zeggen dat ik die heerlijk vind. Vooral de zwarte woud vind ik erg lekker, en ze worden ook nog voor je gesneden ook!
Gids voor het zuiden
Ja ik vind het ook nog wennen dat ze dunner zijn. Al kan ik in ‘mijn Delhaize’ dus wel kiezen voor een machine die dunne sneden maakt of dikke sneden (maar die zijn dan nog steeds ietsiepietsie dunner dan dat ik gewend ben :p). – Marlous