broodsnijmachine

Ik probeerde het de laatste tijd telkens te vermijden, maar afgelopen week was het zover: ik gebruikte voor het eerst de broodsnijmachine in de supermarkt.

Waarom ik de broodsnijmachine vermeed

Even een korte uitleg: in België liggen de broden ongesneden op de broodafdeling in de supermarkt. Je kiest je brood, stopt deze zelf in de broodmachine en vervolgens in een zak waarop je een bon plakt. Extra werk dus, maar ik denk dat het de Belgen het idee geeft dat hun brood verser is. Overigens zijn de meeste Belgen die ik ken niet zo fan van ‘supermarktbrood’ en halen ze hun brood gewoon bij de echte bakker (of uit een broodautomaat. Daar zullen we het in een volgende blog maar eens over moeten hebben..).

Goed. Terug naar de broodsnijmachine. In ‘mijn’ supermarkt staan er twee broodsnijmachines. Tot nu toe wist ik ‘m altijd te ontwijken door m’n vriend het brood te laten snijden, of simpelweg geen brood te kopen. Nu kon ik er echter niet meer onderuit. Ik vond het spannend omdat ik niet goed wist hoe het ding werkt en om de een of andere reden toch bang was dat m’n hand vast zou bleven zitten en ook in nette plakjes uit de machine zou komen. Is nog nooit gebeurd, maar ja: eens moet de eerste keer zijn.

broodsnijmachine

 

De oplossing?

Even dacht ik een oplossing te hebben gevonden: tussen alle ongesneden broden lag ook een gesneden brood, in een zak! Vast door iemand neergelegd die toch een ander brood wilde en dat pas na het snijden besefte. Ik twijfelde geen seconde en pakte meteen dit brood. Al realiseerde ik me toen dat er nog geen bonnetje met prijs op stond. En die komt dus uit de broodsnijmachine.. en daarvoor moet je eerst een brood snijden (dacht ik).

Helaas pindakaas, ik moest er toch echt zelf aan geloven. Ondertussen probeerde ik zo onopvallend het gesneden brood terug te leggen – ik wilde niet dat iemand dacht dat ik nou dit brood wilde wegmoffelen.

Hoe het werkt

Goed, poging twee: ik koos een brood en liep naar een van de twee broodmachines. Er stonden er twee naast elkaar en er was niemand te bekennen, dus ik besloot er maar de tijd voor te nemen. Zoals je ziet staat er duidelijk met logo’s aangegeven hoe de broodmachine werkt, maar door de zenuwen zag ik die natuurlijk over het hoofd. Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep.

Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint. Vervolgens leg je het brood op de plaat, pak je een zak en schuif je deze om het brood heen en plak je de bon erop.

Dat was misschien nog wel de meest ingewikkelde stap, want mijn zak ging er niet heel soepel om heen. Ondertussen was er ook al iemand achter mij in de rij komen staan. Wat ik niet helemaal snapte, want de broodsnijmachine naast me was toch beschikbaar? Uiteindelijk heb ik de zak om een half omgevallen brood gesjord haha, maar het werkte.

Dun of extra dun

Terwijl ik dit deed keek ik over mijn schouder of de man nog steeds stond te wachten. Ik twijfelde of ik ‘m erop moest wijzen dat de broodsnijmachine naast mij vrij was, maar ik bedacht dat hij dat zelf ook wel kon zien. Achteraf ben ik blij: er zit namelijk daadwerkelijk verschil tussen de twee machines. Het was me al eerder bij mijn schoonouders opgevallen dat de sneetjes brood hier een tikkie dunner zijn dan ik gewend ben in Nederland. Echt een paar millimeters maar. De linkermachine snijdt het brood ‘op z’n Nederlands’, de rechtermachine snijdt dus nog iets dunner. En daar houden de meeste Belgen van. Vandaar dat de man achter mij aan het wachten was.

Eens en nooit meer?

Goed, achteraf viel het wel mee. Ik weet ook niet waarom ik dit zo spannend vond, haha. Misschien omdat het het zoveelste ding is dat nieuw en anders is. Al hoef ik er misschien niet zo aan te wennen: ook mijn vriend houdt meer van brood van de bakker. Dus dan laat ik brood halen lekker aan hem over.

Meer over grappige of interessante taal- en cultuurverschillen lezen? Check onze ‘België 101‘.