Nederlandse uitdrukkingen

We schreven al eerder over Belgische uitdrukkingen die wij niet kennen (hier en hier). Maar ook voor de Belgen zijn er een hoop vreemde Nederlandse uitdrukkingen. De meeste uitdrukkingen hebben ze wel eens gehoord, maar gebruiken ze niet.

Vreemde Nederlandse uitdrukkingen

Nou zijn de Belgen wel wat gewend: op radio en tv komen ook veel Nederlanders voorbij. In Antwerpen is de kans dat je een Nederlander tegen het lijf loopt zelfs groot: nooit eerder verhuisden zoveel Nederlanders naar Antwerpen. Al die Nederlanders introduceren vervolgens Nederlandse uitdrukkingen bij de Belgen. Sommigen blijven hangen, bij andere uitspraken krabben de Belgen zich nog steeds achter de oren.

Hier een lijstje met voorbeelden, om te vermijden of juist te introduceren tijdens je volgende ontmoeting met een Belg. Of om wat op te steken, mocht je ze nog niet kennen.

Ouwehoeren

Misschien wel de bekendste uit het lijstje. Mijn vriend had er nog nooit van gehoord en keek me raar op toen ik zei dat hij moest stoppen met ‘ouwehoeren’. In Nederland bedoelen we daar natuurlijk (uit je nek) kletsen mee, maar mijn vriend had duidelijk een ander idee in z’n hoofd.

Ah, op die fiets!

Als eindelijk het kwartje valt. Of voor de Belgen een frank.

Dat slaat als een lul op een drumstel

Tja. Deze zin slaat helemaal nergens op en dat betekent het ook.

Op de bonnefooi gaan

Wanneer je zonder plan gewoon op reis gaat. Misschien zijn de Belgen niet zulke controlefreaks als de Nederlanders en hebben zij daarom geen speciaal woord hiervoor? De meeste Nederlanders boeken toch vooraf al een verblijf en stippelen een route uit.

Bakje troost

Een kop koffie. Die kan troost bieden in donkere tijden, maar van oorsprong wordt gedoeld op de verkwikkende werking van koffie. Dat beurt je op!

We appen!

Oke, Belgen snappen heus wel wat je bedoelt als je dit zegt. Toch hebben Belgen het eerder over ‘een berichtje sturen’ of ‘ik stuur u nog’.

Uitbuiken en inkakken

Je weet wel, als je je helemaal vol hebt gegeten en je dat eventjes iets moet verwerken… dat is uitbuiken! Maar niet te lang, want dan word je moe en futloos en heb je nergens zin meer in (inkakken!).

Aanvullingen op deze lijst

Aan onze statistieken kunnen we aflezen dat ongeveer 40% van onze bezoekers Belg is. Nu is de vraag: klopt dit lijstje? Kennen jullie al deze uitdrukkingen? Heb je er misschien nog wat aan toe te voegen?