Niet iedereen staat er waarschijnlijk bij stil: in België wordt er een ander toetsenbord gebruikt dan in Nederland.


In de meeste landen waar het Latijnse schrift gebruikt wordt, typen mensen op een toetsenbord dat begint met de letters qwerty. Er zijn een aantal uitzonderingen en één van die uitzonderingen is België, daar wordt het azerty-toetsenbord gebruikt.

Waarom een azerty-toetsenbord?

Het azerty-toetsenbord is handiger om de speciale tekens zoals ç of é te typen, die letters komen vaker voor in de Franse taal. Toch wordt het toetsenbord ook in Vlaanderen gebruikt. In het begin van de 19de eeuw was het Frans de voertaal en zo is er in België voor het Franse azerty-toetsenbord gekozen, aldus Radio 1. De volgorde van de letters is niet het enige dat anders is. Ook de getallen en leestekens staan op andere plekken. Even snel een foutloos berichtje sturen, zit er niet meteen in.

Hoe is de volgorde van de toetsen bepaald?

De volgorde van de toetsen van het toetsenbord zijn bepaald toen er nog met de typemachine gewerkt werd. Nadat je een toets had aangeslagen op de typemachine, kwam hij langzaam weer omhoog. Sloeg je twee toetsen naast elkaar aan, dan konden de hamertjes vastlopen. Om die reden zitten er op het qwerty- en azerty-toetsenbord letters naast elkaar die niet te vaak na elkaar gebruikt worden. De kans op vastlopen werd zo kleiner.

Een toetsenbord om extra efficiënt te typen

Fun fact: in 1935 heeft August Dvorak een indeling bedacht die is aangepast op het gebruiksgemak van het toetsenbord zoals we het vandaag de dag kennen. We hoeven immers niet meer te wachten als we twee toetsen naast elkaar willen gebruiken. De letters die vaak samen gebruikt worden, zitten bij de Dvorak-indeling daarom juist wél naast elkaar. Het schijnt dat je vingers vele kilometers minder afleggen op dit toetsenbord. Ondanks dat je met Dvorak sneller zou kunnen typen, is deze indeling van het toetsenbord nooit doorgebroken.

Wij houden het voorlopig bij qwerty.

Lees meer artikelen over taalverschillen.