Vandaag woon ik 3 maanden in België. Hoe staat het er nu voor? Heb ik al last van de beruchte drie maanden dip?

Officieel kregen we 1 juli de sleutel. Toch voelt het voor mij alsof ik pas per augustus echt verhuisd ben. In juli had ik mijn studio in Utrecht nog, en waren we elk weekend bezig met spullen verhuizen. Ook ging ik nog een weekje op vakantie.

Vanaf augustus werd het echt: mijn studio werd verhuurd aan iemand anders, dus er was geen weg meer terug. Vanaf toen zat ik full time in Antwerpen en begon het hele emigratieproces pas echt.

Dipje

Het schijnt dat veel immigranten na 3 maanden last krijgen van een dipje: de nieuwigheid van het emigreren is er dan af en leuke dingen zoals je nieuwe woonplaats verkennen maken plek voor minder leuke dingen: alles rondom je emigratie regelen. Bekijk de lange checklist maar eens die we vorige week online plaatsten.

Zelf had ik de eerste week van september een dipje, veel sneller dan die drie maanden al. Het kwam misschien ook omdat het voor het eerst slechter weer werd en mijn vriend was die week op vakantie. Ik zat dus helemaal alleen in ons appartement. Uit voorzorg had ik wel een tripje naar Utrecht gepland, maar dat maakte het dipje misschien alleen maar erger.

Drie maanden later

Uiteindelijk heb ik er na die week niet heel veel last van gehad. Zo nu en dan had ik een dag dat ik me ontzettend moe en lusteloos voelde, maar spijt van de hele verhuizing heb ik nooit gehad. In die drie maanden is er van alles gebeurd: ik maakte nieuwe vrienden, ik ben gaan solliciteren en uiteindelijk vond ik ook een baan!

En dat zette vervolgens alles in beweging: een baan gaf me namelijk ook de zekerheid van een verblijfsvergunning. Mijn aanvraag is goedgekeurd en wie weet kan ik voor het einde van het jaar nog mijn Belgische ID-kaart ophalen! Daarnaast kon ik me ook gelijk inschrijven bij de mutualiteit, het ziekenfonds hier.

Hiermee heb ik de belangrijkste dingen rondom mijn emigratie geregeld en kan voor mijn gevoel het leven hier in België nu echt starten. Wat een opluchting.

Ook Shirley gaf onlangs een update van haar leven hier. Zij woont inmiddels als 6 maanden in België! Lees haar blog hier.

Tot de volgende update!

Ik zal vlak voor kerst nog een nieuwe update doen. Dan ben ik inmiddels al een maand full time aan de slag. Hopelijk vind ik het leven hier dan nog steeds zo leuk ;-). Voor nu heb ik vooral heel veel zin om te gaan werken en ben ik zo blij dat de belangrijkste dingen die ik moest regelen nu klaar zijn.

Eigenlijk viel het hele emigratieproces best mee, maar de onduidelijkheid (en de onzekerheid die daarbij komt kijken) maakte het soms best vermoeiend. Dat is ook een van de redenen waarom Shirley en ik Gids voor het Zuiden zijn gestart: hopelijk kunnen we het hele proces zo een stukje duidelijker maken!