Laatst schreef ik over de onverwachte dingen die ik mis aan Nederland. Maar er zijn ook dingen die ik met liefde heb achtergelaten in Nederland.

1. Kringverjaardagen

De kringverjaardag is een typisch Nederlands cliché. In mijn vriendenkring valt het allemaal best mee, maar dat neemt niet weg dat Belgische feestjes het vaak ruimschoots van de Nederlandse winnen. Een dessertenbuffet, een ijskraam of een volledige frietkraam die afgehuurd is… Daar steekt het bittergarnituur dat drie keer voorbij komt toch een beetje karig bij af.

2. Vuurwerk

De eerste keer dat mijn vriend met oud & nieuw bij mij in Utrecht was, zat hij om 17.00 al aan het raam gekluisterd, zwaar onder de indruk van de hoeveelheid vuurwerk. You ain’t seen nothing yet. Het jaar erna vierden we oud & nieuw op de Oude Markt in Leuven. Vlak voor 00.00 telden we af naar… niets. Geen vuurwerk. Een vreemde gewaarwording, maar eigenlijk juist relaxed, ik ben namelijk best bang voor vuurwerk – in de Nederlandse hoeveelheid. Ik vind het een bizarre traditie, waarbij ieder jaar veel te veel doden en gewonden vallen.

3. Luidruchtigheid

Ik ben misschien van nature al iets luider dan de gemiddelde Belg, maar dat een deel van de Nederlanders écht luidruchtig is, begint me steeds meer op te vallen. Op zaterdagmiddag in Antwerpen of in de trein richting Breda en Rotterdam moet ik vaak constateren dat het volume van Belgen zeker een paar tandjes lager is.

Lees ook: 10x typisch België

4. Jaarlijks zorgverzekeringen vergelijken

Het zorgsysteem in België is heel anders ingericht dan in Nederland. Onderaan de streep zullen de kosten niet eens zo gek veel verschillen denk ik, maar wat ik in België een voordeel vind: je kiest een mutualiteit en blijft daar over het algemeen bij. Voor mijn gevoel zijn de verschillende mutualiteiten vrij vergelijkbaar. In Nederland veranderde er de afgelopen jaren zoveel dat ik vaak toch een vergelijkingsrondje deed. Al was het maar om er zeker van te zijn dat mijn huidige verzekaar nog steeds het best bij me paste. Toen ik november de eerste berichten over de tarieven en veranderingen voor 2020 zag, vond ik het heerlijk dat ik daar niets mee hoefde te doen.

5. Iedereen feliciteren op een verjaardag

Ik heb er tot ik een Belgische vriend had nooit bij stilgestaan dat het typisch Nederlands is om alle familie en vrienden te feliciteren met de verjaardag van… “Gefeliciteerd met de verjaardag van Sandra.” Wat een onzin, en met mijn verhuizing naar België ben ik hier deels vanaf.