Voor zijn boek De gekste plek van België ontdekte Jeroen van der Spek 111 bizarre locaties en hun bijzondere verhaal. Shirley geeft alvast een voorproefje van een aantal plekken uit het boek.

Op een regenachtige dag doe ik graag inspiratie op voor uitjes op de zonnigere dagen. Met het boek De gekste plek van België van Jeroen van der Spek (€17,95 via Bol.com) kan ik voorlopig vooruit. Ik geef jullie een sneak peek van een aantal plekken uit het boek. Welke plek de gekste is? Dat mag je zelf bepalen.

1. CasAnus

Toen ik als 19-jarig broekie stage liep bij het tijdschrift Viva kreeg ik in mijn eerste week een opvallende opdracht. Samen met de andere stagiaire mocht ik de special over anale seks grotendeels schrijven. Met rode blosjes op haar wangen legde onze stagebegeleider uit wat de bedoeling was. Eén van de artikelen: een ABC, compleet in thema. CasAnus veroverde de letter C. Wie wil er nou niet slapen in een reusachtige dikke darm? Het ontwerp van kunstenaar Joep van Lieshout is razendpopulair bij internationale media. Vroeg boeken dus.

CasAnus – Westakker in Kemzeke

2. De garderobe van Manneken Pis

In België zijn redelijk wat bijzondere museums te vinden. Dat weet ik, omdat ik de MuseumPas van mijn vriendinnen heb gekregen en het complete aanbod heb doorgespit. De garderobe van Manneken Pis? Lijkt me fantastisch. De gewoonte om het manneke van een outfit te voorzien is ontstaan toen koning Lodewijk XV in 1714 een kostuum voor hem meenam. Inmiddels is er een uiteenlopende garderobe in het museum te vinden: van astronautenpak tot outfit voor de Gay Pride.

De garderobe van Manneken Pis – Eikstraat 19 in Brussel

3. De verkeersbordenjungle

Bij het industrieterrein Hoek 76 in Boom vind je deze verkeersbordenjungle. Geen paniek, het is geen Belgian Solution. Je hoeft je hoofd niet te breken over welk bord voor jou geldt, ze zijn allemaal verzonnen door kunstenaars Luc De Backer en Kristof Morel. Het kunstwerk laat meteen zien wat het effect is van te veel regels.

Hoek 76 in Boom

4. Het slagveld van Waterloo

De slag van Waterloo is één van de bekendste veldslagen die in België heeft plaatsgevonden. Ik bezocht het memorial al een keer, interessant voor wie er meer over wil weten. Maar het kan boeiender en interactiever: één keer per jaar wordt de slag nagespeeld door zo’n 5.000 (acterende) soldaten, mét kanonnen en paarden. In 2019 was het eind juni. Houd de evenementenpagina in de gaten om te ontdekken wanneer de volgende re-enactment is.

Mémorial 1815 – Route du Lion in Waterloo

5. Le Promenoir des Cimes

Na het lezen van dit boek is mijn bucketlist in eigen land flink uitgebreid. Van museums om te bezoeken tot kunstwerken om te spotten, maar ook mooie wandelingen en natuurgebieden om te ontdekken. Het boomtoppenpad in Péruwelz is één van de plekken die op mijn lijstje mag. Als wandelaar blijf je horizontaal lopen, terwijl het bos tot zestien meter onder je zakt. Hoe mooi om de kleuren van de herfstbladeren van bovenaf te zien?

Le Promenoir des Cimes – Rue des Sapins 31 in Péruwelz

 

Meer gekke plekken in België

Ook in het boek De gekste plek van België: Montagne de Bueren en de Koninklijke Serres van Laken. Meer ga ik niet verklappen. Het enige wat ik er nog over kwijt wil: als je op zoek bent naar bijzondere plekken in eigen land (of buurland België) dan is het boek van Jeroen van der Spek een originele bron van inspiratie.

Dit boek hebben we gekregen van Uitgeverij Lias.