A-kaart

De A-kaart is er voor alle inwoners van Antwerpen. Met deze kaart krijg je korting, gratis entree en spaar je punten.

A-kaart aanvragen

De A-kaart is voor inwoners van Antwerpen. Heb je een rijksregisternummer en sta je ingeschreven als inwoner van Antwerpen? Dan kan je een persoonlijke A-kaart aanvragen op een van de 70 stedelijke A-kaartlocaties. Hieronder vallen o.a. verschillende bibliotheken, stedelijke musea, zwembaden en alle stadsloketten.

Let op: het kan zijn dat je verteld wordt dat je eerst een Belgische identiteitskaart nodig hebt. Dit is ons ook gebeurd. Dat is echter niet nodig! Geen idee of dit onlangs gewijzigd is, maar o.a. bij ‘t MAS en de bibliotheek word je zonder probleem ingeschreven. Je kaart is direct klaar voor gebruik!

Punten sparen

Met de A-kaart kun je punten sparen. Op elke A-kaartlocatie vind je een A-kaartzuil. Houd je kaart voor de zuil en wacht tot je de ‘bliep’ hoort. Elk bezoek is 1 punt, bij de bibliotheek kun je maximaal 1 punt per week sparen. Houd er rekening mee dat er minstens 1 uur tussen 2 spaaracties moet zitten.

Naast de bibliotheek spaar je je punten bij elk bezoek aan het zwembad, een van de vele Antwerpse musea, de Antwerpse ZOO, het ecohuis, voorstellingen in het cultuurcentrum en op nog veel meer plekken. Zie het stadsplan voor een overzicht van alle A-kaartlocaties.

A-kaart

Punten inruilen

Wanneer je 10 punten bij elkaar hebt gespaard worden deze omgezet tot een digitale voordeelbon. Deze kan binnen 6 maanden worden gebruikt voor een korting of een tijdelijke aanbieding. Zo kun je een voordeelbon inruilen voor:

  • 1 gratis zwembeurt in een stedelijk zwembad
  • 2 euro korting op tickets van cultuurcentra
  • 2 euro korting op een bezoek aan een Antwerps museum
  • 2 euro korting op je aankoop in een stadswinkel

Bekijk ook de nieuwspagina waar alle tijdelijke aanbiedingen vermeld zijn.

Waarom zou je een A-kaart aanvragen?

Omdat ‘ie gratis is! Je blijft een Hollander he? 😉 Naast het puntensysteem krijg je met je A-kaart gratis toegang tot de vaste collecties van de stedelijke musea in Antwerpen. Ook heb je een A-kaart nodig voor het afsluiten voor een abonnement op de bibliotheek. Voor slechts €9,50 per jaar ben je al lid. Best handig dus om een A-kaart te hebben.

A-kaart in andere steden in België

De A-kaart is alleen in Antwerpen geldig, maar ook in andere steden in België vind je soortgelijke initiatieven. In Gent, Brussel en Leuven is er de UITpas. Hier betaal je wel €5 voor, maar je krijgt gelijk wat welkomstcadeaus.

Meer tips over Antwerpen