Breid bier proeven in België uit met een bezoek aan een abdij. De ruïne van de abdij van Orval is niet alleen een aanrader voor bierliefhebbers.

Geschiedenis van de abdij van Orval

De abdij van Orval heeft goede en minder goede tijden gekend. Rond 1252 heeft er een brand gewoed, waarna de heropbouw zo’n honderd jaar in beslag nam. In 1637 werd de abdij verwoest tijdens een oorlog, maar de abdij werd weer opnieuw opgebouwd. In 1793 werd de abdij verwoest, verkocht en jarenlang gebruikt als steengroeve. Tussen 1926 en 1948 wordt de nieuwe abdij gebouwd. De brouwerij en de kaasmakerij, die nu beide bekend zijn, zijn opgericht om de bouw mee te bekostigen.

Volgens de legende staat het klooster op deze plek omdat Mathilde van Toscane, gravin van Chiny en tante van kruisvaarder Godfried van Bouillon, hier haar trouwring in een bron liet vallen. Haar smeekbede tot Onze-Lieve-Vrouw werd gehoord en er zou een forel zijn opgedoken met de verloren ring in zijn bek… Waarna de gravin uitriep: ‘Het is hier echt een val d’or, een gouden vallei.’

– Bron: Visit Ardenne

Ruïne van het oude klooster

Je kunt de ruïne van het oude klooster bezoeken. Het is een mooie plek om rond te lopen en meer te leren over het vroegere leven in een klooster. In een klein museumgedeelte leer je meer over bier en bierbrouwen. De nieuwe brouwerij en kaasmakerij kun je niet bezoeken. Natuurlijk kun je in de winkel een souvenir meenemen of proef een bier van Orval in één van de cafés in de buurt. Meer informatie over de abdij van Orval.

ruïnes abdij van Orval

Gouden of groene vallei

Er slingert dus volgens de legende ergens een gouden trouwring in een bron, afgezien daarvan is de vallei eerder groen. Je kunt hier heel goed wandelen, onderweg picknicken en genieten van de natuur. Er is een informatiepunt in Florenville, daar kun je plattegronden van de omgeving krijgen. Handig om je wandelroute uit te stippelen.

Op een kwartier rijden: De ruïne van het kasteel van Herbeumont

Wil je in de buurt overnachten? Hotel Le Florentin in Florenville is een hotel met moderne kamers.