Appartement huren in Antwerpen

In mei zijn wij gestart met de zoektocht naar ons appartement. We zijn nu een maand bezig en door schade en schande al een stuk wijzer geworden. Wil je ook een appartement huren in Antwerpen? Dit zijn mijn tips voor je huizenjacht.

Spreek de juiste taal

Allereerst goed om te weten, Shirley deelde het al eerder: in België is een huis een huis en een appartement een appartement. Als je aan je Belgische collega’s vraagt om oren en ogen open te houden voor jullie ‘nieuwe huisje in Antwerpen’ terwijl je eigenlijk op zoek bent naar een appartement, komen zij waarschijnlijk met iets anders aan zetten. Sterker nog, meestal wordt het woord ‘immo’ (wat een afkorting van immobiliën is) gebruikt. Ik kende het woord immobiliën nog niet, maar het is een ander woord voor vastgoed. Ben je op zoek naar een woning, dan moet je dus bij een immokantoor zijn.

Mogelijk is het handig om ons verhuiswoordenboek even door te nemen voordat je met je zoektocht begint 😉

Immowebsites

Waar in Nederland alles strak georganiseerd en overzichtelijk wordt verzameld op Funda.nl, pakken de Belgen het natuurlijk een beetje anders aan. Hoewel Immoweb de meest bekende immowebsite is, zijn er meerdere in omloop. Dit zijn de grootste websites, deze gebruiken wij tijdens onze zoektocht:

Daarnaast worden op 2dehands.be en Facebook regelmatig appartementen aangeboden. Op Facebook is ‘Woningen te huur Antwerpen‘ verreweg de grootste groep, maar er zijn er meer actief.

Naast deze websites zijn er nog een heleboel websites van immokantoren die je kunt checken. De meeste immokantoren plaatsen hun advertenties wel door op de grote immosites, maar niet allemaal. Bovendien kan een immokantoor je inlichten over panden die nog op de websites moeten verschijnen.

Appartement huren in Antwerpen

Adverteren met foto’s van foto’s

Verschillen met Nederland

Een appartement huren in Antwerpen is over het algemeen een stuk gemakkelijker en goedkoper dan in Nederland. Zo ligt de gemiddelde huurprijs €300-€400 lager dan in Utrecht. De meeste appartementen worden ongeveer 2 maanden van tevoren aangeboden. Heel veel eerder met je zoektocht starten heeft dus geen zin.

Wel gaat het allemaal wat minder efficiënt. 9 van de 10 keer zit er geen plattegrond bij de advertenties. Zo hebben wij al een paar bezichtigingen gehad waarbij het appartement heel onlogisch was ingedeeld. Als wij dit vooraf op een plattegrond hadden gezien, waren wij het appartement niet eens gaan bezichtigen. Ook zijn niet alle foto’s even duidelijk. Er zijn veel particulieren die zonder tussenkomst van een immokantoor hun woning verhuren. Zij maken zelf hun foto’s, wat soms hele donkere, onduidelijke foto’s oplevert.

Goed om te weten

Antwerpen is ingedeeld in allerlei wijken, met elk een eigen postcode. Je kunt op immowebsites op postcodegebied zoeken. Voor het centrum is de postcode ‘2000’, net daarbuiten ‘2018’. Dan heb je ook nog Berchem, daar is de postcode ‘2600’. Wil je niet al te ver van de stad wonen dan zijn dit de postcodegebieden waarin je moet zoeken.

Naast de maandelijkse huurprijs moet je vaak ook gemeenschappelijke kosten betalen. Dit is vaak onderhoud van het gebouw of een verzekering. Vanaf 1 januari 2019 moeten zowel huurder als verhuurder verplicht een brandverzekering afsluiten. Soms is deze al verwerkt in de gemeenschappelijke kosten, maar dit geldt niet altijd. Naast de gemeenschappelijke kosten moet je nog gas, water en elektriciteit afsluiten.

De verhuurder is in België verplicht om een energieprestatiecertificaat te leveren. Dit document wordt opgesteld door een erkend en gecertifieerd energiedeskundige en geeft het geschatte energieverbruik weer. Zo kun je vooraf een beetje inschatten of die kosten hoog of juist laag zullen uitvallen.

Sinds eind 2018 mogen verhuurders het houden van huisdieren niet meer verbieden. Je kunt je trouwe viervoeter dus gewoon meenemen!

Lange en korte contracten

Waar in Nederlanders huurders heel veel rechten hebben, lijken in België vooral de verhuurders goed beschermd. Zo zijn de huurcontracten vrij gunstig voor de verhuurders. Er zijn twee soorten contracten: een van korte duur en een van lange duur. Al is kort meestal 2 of 3 jaar, wat ik vrij lang vind. Dit soort contract mag je niet vervroegd beëindigen, maar ook de verhuurder van je appartement of huis mag het contract niet zomaar binnen de drie jaar verbreken.

Ga je er toch eerder uit, dan betaal je vaak een boete: in het eerste jaar is dat meestal 1,5 maand huur, het tweede jaar 1 maand huur en in het laatste jaar een halve maand huur. Meestal kun je hier onderuit te komen door zelf op tijd weer een nieuwe huurder te vinden, of je moet een clausule in het contract opnemen.

Ons droomappartement

Wij zijn nu een maand bezig met zoeken en hebben denk ik een stuk of 8 bezichtigingen gehad. Helaas vielen een hoop appartementen heel erg tegen in vergelijking met de foto’s. Inmiddels vraag ik vaak om een plattegrond en aanvullende foto’s. Zul je net zien dat ze die ene kamer niet op de foto hebben gezet omdat daar een hele andere, lelijke vloer ligt. Dat overkomt me dus niet meer!

Ik hoop dat we snel iets zullen vinden. Mocht je nog aanvullingen hebben voor dit artikel, dan hoor ik het graag. Bekijk ook zeker Shirley’s tips voor een appartement huren in Antwerpen.