Wat doe je met je Nederlandse bankrekening als je gaat emigreren?

Of je het handig vindt om je Nederlandse bankrekening na je emigratie (voorlopig) te houden, is aan jezelf. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je de keuze maakt?

Mag je je Nederlandse bankrekening houden als je emigreert naar België?

Als je emigreert binnen de EU mag je je betaalrekening houden. Emigreer je naar een land buiten de EU dan kunnen er andere regels gelden.

Waarom zou je je bankrekening houden als je emigreert?

Als je gaat emigreren kun je door je afschriften scrollen en het nodige opzeggen of je nieuwe rekeningnummer doorgeven. De kans dat je daarbij iets over het hoofd ziet bestaat. Zo lopen mijn gemeentelijke belastingen nog tot eind van dit jaar door – dat wist ik in het begin niet, ik ben lid van WoningNet en toen mijn ov-chipkaart verlopen was, kreeg ik automatisch het saldo teruggestort. Mij lijkt het handig om mijn bankrekening sowieso een jaar te laten bestaan, zodat ik (bijna) zeker weet dat ik bij het aanpassen van mijn rekeningnummer niets vergeet. Daarnaast vind ik mijn Nederlandse rekening makkelijk als ik geld over wil maken naar mensen in Nederland, of zij naar mij.

Waarom zou je je bankrekening opzeggen als je emigreert?

In veel gevallen betaal je een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage voor je bankrekening, zonde als je niets met je rekening doet. Wellicht blijven je bankzaken overzichtelijker als je maar één bankrekening gebruikt. Geld overmaken van België naar Nederland en andersom gaat tegenwoordig heel snel, dus ook daar hoef je niet per se een tweede rekening voor aan te houden.

Waar moet je rekening mee houden?

Door een bankrekening te hebben, ga je er via de kleine lettertjes meestal mee akkoord dat je regelmatig je bankrekening checkt. Daarnaast is het belangrijk dat je je nieuwe adres doorgeeft. Ik kreeg daarnaast ook de melding dat ik mijn fiscale woonplaats moet doorgeven.

Hoe regel je het?

Neem voor de zekerheid contact op met je bank om na te gaan of er bepaalde zaken en verplichtingen zijn waar je rekening mee moet houden.

Ga je verhuizen naar België? Lees al onze praktische tips.