Belastingaangifte België

Als je emigreert ontvang je ook een oproep voor je eerste Belgische belastingaangifte. Geen paniek, wist je dat je gratis hulp kunt krijgen bij het invullen?

Als je emigreert ontvang je van de Nederlandse belastingdienst het beruchte M-biljet. Een dik papieren boek met een nog dikkere bijlage met uitleg. We kunnen er nog niet veel nuttigs over zeggen, behalve dat we het allebei uitbesteden aan een belastingkantoor. Daarnaast ontvang je als rijksinwoner van België ook bericht om in België aangifte te doen. Daar hebben we al wel wat tips voor.

Belastingaangifte België invullen

Je ontvangt de brief om in België aangifte te doen via de post of online. Om berichten van de belasting digitaal te ontvangen, kun je je aanmelden bij doccle. Maar hoe je de oproep ook ontvangt, het resultaat is hetzelfde: je moet aangifte doen voor de Belgische belasting.

Aangifte doen kan online door je aan te melden met je elektronische vreemdelingenkaart. Net als in Nederland wordt de aangifte vooraf ingevuld met de gegevens die al bekend zijn, bijvoorbeeld de informatie die je werkgever heeft doorgegeven.

Gratis hulp bij het invullen

Als je situatie niet te ingewikkeld is, lukt het je dus misschien prima om het in te vullen. Maar een situatie na een emigratie is natuurlijk niet altijd eenvoudig. Heb je nog vragen over je aangifte of wil je hem samen met iemand invullen? Dan kun je gratis een afspraak maken met FOD Financiën om samen je aangifte in te vullen. Normaal ga je naar een kantoor in je buurt, maar dit jaar gebeurt het allemaal telefonisch.

Voor meer informatie over een afspraak maken, kun je hier terecht. Er worden afspraken ingepland tot eind juni, dus zorg dat je op tijd belt om een afspraak te maken.

Handige websites voor je Belgische belastingaangifte

  • Hulp aaanvragen voor je belastingaangifte
    Maak op tijd een afspraak voor je belasting en je wordt gratis geholpen door een medewerker van de FOD.
  • Belastingaangifte België online invullen
    Online is er al een deel vooringevuld met de gegevens die al bekend zijn over je situatie.
  • Doccle
    Een klein beetje vergelijkbaar met MijnOverheid. Meld je aan bij Doccle en je kunt er verschillende documenten en communicaties ontvangen, waaronder die over de belastingaangifte.

Meer praktische tips voor je emigratie naar België

We zijn geen experts, maar doen wel steeds meer ervaring op. Al onze praktische tips voor je emigratie naar België vind je hier.

Bron beeld: picjumbo.com