Belgische bergingen

Ondanks mijn bescheiden verhuisgeschiedenis heb ik redelijk wat appartementen bezichtigd – in Utrecht en Antwerpen. Het valt me op dat het gebruik van de berging in Nederland en België verschillend is.


In Nederland is het voornaamste gebruik van de berging dat je er je fiets kwijt kunt. Of misschien ligt het aan mij; mijn fiets staat vaker in de berging dan dat ik hem gebruik. Natuurlijk is het mooi meegenomen als er ruimte is voor meer. Zeker als het gaat om een (niet altijd ruim) appartement in de stad is extra opbergruimte in de berging welkom. Niet alle appartementen hebben een eigen berging, maar in Antwerpen heb ik meerdere appartementen bezichtigd met een prima berging. Wat zeg ik: de meeste bergingen zijn een stuk ruimer dan de bergingen die ik in Utrecht heb gezien. Maar als je beter kijkt, is er iets geks aan de hand met Belgische bergingen.

Lees ook: Dit heb ik geleerd van mijn huizenjacht in Antwerpen

What’s the deal met die bergingen?

Ik overdrijf niet als ik zeg dat de meeste bergingen die ik in België gezien heb niet bereikbaar zijn met de fiets. Dat is júist waar ik mijn berging voor wil gebruiken. En om mijn kunstkerstboom en koffers op te bergen. Sommige bergingen zijn alleen bereikbaar via smalle trappetjes of kleine liften. Je fiets moet je wel heel veel waard zijn om meerdere keren per week zoveel moeite te doen om hem in de berging te tillen. Wat je dan wel vindt in de berging? Zeeën van ruimte, een wasmachine-aansluiting (dat is in Nederland in veel gevallen verboden) en de meters voor gas, water en elektriciteit.

Hoe is het gesteld met mijn berging in België?

Ik quote de vorige bewoner – toevallig een Nederlander – van ons appartement in Antwerpen: ‘Ik heb één keer mijn fiets naar de berging getild, maar dat was meteen de eerste en laatste keer.’
Gelukkig heb je Antwerpen Velo, leenfietsen waar je voor een vast bedrag per jaar gebruik van kunt maken. Ideaal, ik denk dat ik daarop inzet, maximaal één fiets de berging in manoeuvreer en dat ik de rest van mijn fietsen (yes, ik heb er meerdere in Nederland) voor mijn verhuizing verkoop.
Benieuwd naar mijn emigratie? Je kunt mijn verhalen hier volgen.

Is het toeval dat ik allemaal van die ‘afwijkende’ bergingen heb getroffen?

Foto: Paweł Czerwiński