Over bruiloften en het zakdoekenlied

Ik vind het leuk om te zien hoe iedereen zijn of haar bruiloft net een beetje anders viert en er zo een uniek feest van maakt. In België ben ik ook bij een paar bruiloften te gast geweest en dat gaat toch nét een beetje anders dan in Nederland.
Misschien wel het grootste verschil: een Belgische bruiloft gaat eindeloos door
Op een Nederlandse bruiloft gaat stipt 01.00 het licht aan, de bruiloft is afgelopen. In België is het feest pas afgelopen als de laatste gasten weg zijn, denk aan een uurtje of zes ’s ochtends. De indeling van de bruiloft is daardoor automatisch anders. In Nederland staat het diner vroeg klaar, om acht uur komen de gasten voor het feest binnen. In België is het diner een stuk uitgebreider, het gaat gerust door tot middernacht. Favoriet bij mij: het dessertenbuffet, dat ik tot nu toe (toeval of niet) op iedere Belgische bruiloft aantrof.
Een bijzondere Belgische traditie: de Connemara a.k.a. het zakdoekenlied
De eerste keer dat ik deze traditie meemaakte, viel ik bijna van mijn stoel. Zodra de Connemara wordt ingezet, begint iedereen met een servet boven zijn hoofd te zwaaien. Het zakdoekenlied, ook bekend als Les Lacs du Connemara van Michel Sardou. Het is niet de bedoeling dat je van je stoel valt, eerder dat je erbovenop gaat staan. Mijn vriend fluistert me de eerste keer net op tijd in wat de bedoeling is. Als Nederlander in België is het misschien handig als je dit lied luistert, zodat je het bij de eerste tonen herkent en weet wat je te doen staat. Hou je servet in de aanslag.
Waar komt de traditie van het zakdoekenlied vandaan?
Ik heb niet kunnen achterhalen waar de traditie precies vandaan komt. Eén van de speculaties is gebaseerd op de songtekst. Les Lacs du Connemara gat over het einde van de oorlog in Ierland en over de liefde. Met het zwaaien van zakdoeken vieren de Ieren de liefde en het einde van de oorlog. In 2008 kwam de Connemara op tv tijdens een bruiloft van de Pfaff’s, even klikken voor een sfeerimpressie. Misschien is het zakdoekenlied daardoor bekender geworden. Ik heb geen idee, mocht iemand dat wel hebben, wij leren graag bij.
Lees meer over cultuurverschillen tussen België en Nederland.
Goofball
Ooit uitgenodigd om 20u op een Nederlands huwelijk. Gelukkig waarschuwden Belgische vrienden die in NL woonden ons net op tijd (nl om 19u) dat we geen eten gingen krijgen om 20u!! Snel snel nog een Indiër vlakbij de feestzaal binnengesprongen want effectief, tot onze grote schok kregen we maar enkele bitterballen meer op het feest terwijl we ons aan enkele feestgangen verwacht hadden.
En zoals je schreef: om 1u het licht aan. Zo abrupt, knal…sfeer weg, hoepel maar op. Daaaag, je bent niet meer gewenst. Ik moet toegeven dat ik wellicht getwijfeld had om zover te rijden indien ik dat vooraf geweten had.
nu de feesten in België duren ook wel minder en minder lang heb ik de indruk. Volgens mij zijn er niet veel feesten meer waar er nog veel volk is na 3u, op misschien een kleine harde kern fuifbeesten na (die dan ook wel soms vervloekt worden door het koppel en vermoeide familie).
Gids voor het zuiden
Leuk dat je het beeld van een Nederlandse bruiloft herkent. Ik had mijn vriend ook voorbereid voor de eerste Nederlandse bruiloft. Het kan best een ‘tegenvaller’ zijn als je een heel diner verwacht, haha. Dan eindig je de avond met honger. Ik vind het meestal wel prima dat een bruiloft om 01.00 eindigt, maar dat zegt vast meer over mijn #grannylifestyle. – Shirley
Leen
Ons trouwfeest ging inderdaad door tot half 4, toen de laatsten (waaronder mezelf haha) de dansvloer verlieten. En dat dessertenbuffet dat is de hele tijd blijven staan… Love it <3
Gids voor het zuiden
Dat klinkt goed en ik hou van het Belgische dessertenbuffet! – Shirley
Martin
Erg interessant, mevrouw . Ik denk dat diep in iedereen de drang schuilt om zich goed te voelen in een groep. Een huwelijk is een bijeenkomst met een enorme verbondenheid. Wat is er dan leuker dan een groepsactiviteit waar écht iederéén aan kan deelnemen. Zelfs wie niet goed te been is kan meezwaaien. Echt een gebaar van enorme solidariteit met elkaar.
Gids voor het zuiden
Dat is goed gezegd. Het is een mooie traditie om op verschillende bruiloften voorbij te zien komen.