Belgische bruiloft

Ik vind het leuk om te zien hoe iedereen zijn of haar bruiloft net een beetje anders viert en er zo een uniek feest van maakt. In België ben ik ook bij een paar bruiloften te gast geweest en dat gaat toch nét een beetje anders dan in Nederland.

Misschien wel het grootste verschil: een Belgische bruiloft gaat eindeloos door

Op een Nederlandse bruiloft gaat stipt 01.00 het licht aan, de bruiloft is afgelopen. In België is het feest pas afgelopen als de laatste gasten weg zijn, denk aan een uurtje of zes ’s ochtends. De indeling van de bruiloft is daardoor automatisch anders. In Nederland staat het diner vroeg klaar, om acht uur komen de gasten voor het feest binnen. In België is het diner een stuk uitgebreider, het gaat gerust door tot middernacht. Favoriet bij mij: het dessertenbuffet, dat ik tot nu toe (toeval of niet) op iedere Belgische bruiloft aantrof.

Een bijzondere Belgische traditie: de Connemara a.k.a. het zakdoekenlied

De eerste keer dat ik deze traditie meemaakte, viel ik bijna van mijn stoel. Zodra de Connemara wordt ingezet, begint iedereen met een servet boven zijn hoofd te zwaaien. Het zakdoekenlied, ook bekend als Les Lacs du Connemara van Michel Sardou. Het is niet de bedoeling dat je van je stoel valt, eerder dat je erbovenop gaat staan. Mijn vriend fluistert me de eerste keer net op tijd in wat de bedoeling is. Als Nederlander in België is het misschien handig als je dit lied luistert, zodat je het bij de eerste tonen herkent en weet wat je te doen staat. Hou je servet in de aanslag.

Waar komt de traditie van het zakdoekenlied vandaan?

Ik heb niet kunnen achterhalen waar de traditie precies vandaan komt. Eén van de speculaties is gebaseerd op de songtekst. Les Lacs du Connemara gat over het einde van de oorlog in Ierland en over de liefde. Met het zwaaien van zakdoeken vieren de Ieren de liefde en het einde van de oorlog. In 2008 kwam de Connemara op tv tijdens een bruiloft van de Pfaff’s, even klikken voor een sfeerimpressie. Misschien is het zakdoekenlied daardoor bekender geworden. Ik heb geen idee, mocht iemand dat wel hebben, wij leren graag bij.

Lees meer over cultuurverschillen tussen België en Nederland.

Nathan Dumlao