Durbuy

Durbuy is een van de toeristische trekpleisters van Wallonië. Het noemt zich de ‘kleinste stad ter wereld’.

Heel eerlijk: mijn beeld van Wallonië is niet heel positief. Ik kom er vrijwel nooit, en wat ik ervan heb gezien was niet heel erg aantrekkelijk. Ik was dan ook zeer verrast toen ik las dat dit pittoreske middeleeuwse stadje in Wallonië lag! Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg, en ligt op ruim een uurtje rijden van Maastricht.

Kleinste stad ter wereld?

De gemeente Durbuy heeft ruim 11.000 inwoners, maar in de echte stadskern wonen slechts 400 mensen. In 1331 kreeg Durbuy stadsrechten, en dat maakt het tot op de dag van vandaag nog steeds een echte stad. Maar de kleinste stad ter wereld? Dat klopt niet; die titel is al vergeven aan het Kroatische stadje Hum. Toch doet het niets af aan de ‘schattigheid’ van Durbuy.

Durbuy
Durbuy

Pittoreske straatjes

Durbuy bestaat uit allerlei smalle kasseistraatjes en beschikt over een heus kasteel. Je merkt duidelijk dat dit een toeristische trekpleister is: overal vind je kleine winkeltjes en eettentjes om de toeristen aan hun trekken te komen. Officieel wordt hier Frans gepraat, maar je hoort genoeg Vlaamse en Nederlandse toeristen.

Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe, en vlak achter het oude stadscentrum is een enorme rots. Het is dan ook de natuur die de stad zo aantrekkelijk maakt. ‘s Zomers kun je prachtig wandelen door de bossen rondom Durbuy.

DurbuyDurbuy
In zomer en winter

Wij bezochten Durbuy op oudjaarsdag, wat zorgde voor een gezellig kerstgevoel. Elk jaar staat er een grote kerstmarkt in het stadje, waar je lekker kunt eten en drinken en cliché kerstmarkt spullen kunt kopen. Maar ook in de zomer, wanneer alles in bloei staat, moet Durbuy een mooi stadje om te zien zijn.

Combineer het met een wandeling in de omgeving, of andere steden in de buurt. Wallonië is mooier dan je denkt!

Meer informatie over Durbuy vind je hier. Op zoek naar meer leuke uitjes in België? Lees hier verder.