bourlaschouwburg toneelhuis Antwerpen

Open Monumentendag geeft je de kans om bij bijzondere plekken in binnen te kijken. De Bourlaschouwburg (het Toneelhuis) is een prominent gebouw in de Theaterbuurt in Antwerpen. Tijdens Open Monumentendag nam ik er een kijkje.

De geschiedenis van de Bourlaschouwburg

De Bourlaschouwburg werd geopend op 1 september 1934. De naam was toen nog Grand Théâtre of Théâtre Royal Français, vernoemd naar het Franstalige theatergezelschap dat er speelde.

Grappig feitje: in 1933 werd het gebouw omgedoopt tot Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Tussen 1980 en 1993 was de schouwburg gesloten. In 1993 werd de schouwburg na renovatie geopend. Sinds 1994 is het theatergezelschap Toneelhuis gevestigd in de Bourlaschouwburg.

bourlaschouwburg

Bijzondere schouwburg

Theater was vroeger bestemd voor de elite van Antwerpen. Naar het theater gaan deed je niet alleen voor de voorstelling, het was ook een kwestie van zien en gezien worden.

Tegenwoordig is naar het theater gaan voor meer mensen weggelegd, maar de Bourlaschouwburg is nog steeds bijzonder. De originele theatermachinerie is namelijk nog aanwezig. De decorstukken worden met touwen geplaatst. In de decors van voorstellingen is in de tussentijd veel veranderd. Het schijnt dan ook best een uitdaging te zijn om sommige hedendaagse decors in de Bourlaschouwburg te plaatsen. De medewerkers krijgen er speciaal bijscholing voor.

Lunchen in de buurt? 8x lunchen in de Theaterbuurt

bourlaschouwburg dakSurprise, de koepel van het dak blijkt niet zo rond te zijn als hij lijkt.

Matrozenwerk

Tijdens de rondleiding heb ik geleerd dat de decors vroeger vaak door matrozen werden geplaatst. Matrozen zijn goed met touwen, knopen leggen en zwaar werk. Het duurde vaak twee of drie weken voordat hun schip weer vertrok uit de haven van Antwerpen. In de tussentijd hadden ze tijd voor een tweede baan bij de schouwburg.

Ik bezocht de Bourlaschouwburg tijdens Open Monumentendag, maar er worden af en toe rondleidingen gegeven. En natuurlijk kun je er voorstellingen kijken. Bekijk hier het programma (inclusief de rondleidingen).

 

Bourlaschouwburg – Komedieplaats 18 in Antwerpen.

Wil je weten wanneer de volgende Open Monumentendag is? Volg Gids voor het Zuiden op Facebook.