Een overzicht van boeken over België

Van reisgidsen tot culinaire boeken en boeken over de taal- en cultuurverschillen. Ben je gek op België? Dan mogen deze boeken niet ontbreken in je boekenkast.
We zullen dit overzicht updaten als er een nieuw boek verschijnt of wanneer we zelf een boek gelezen en gereviewd hebben. Als je boekentips voor ons hebt, laat het dan weten in een reactie. Klik op de titel van een boek om het te bekijken op Bol.com.
Boeken over taalverschillen tussen België en Nederland
Gluren bij de buren – Heidi Aalbrecht
Gluren bij de buren is een klein boekje waarin typisch Vlaamse woorden uitgelegd worden. Het leuke is dat je het boekje kunt omdraaien; aan de andere kant vind je typisch Nederlandse woorden met hun betekenis. Zelfs na een paar jaar regelmatig in België tijd doorbrengen, hebben we nog nieuwe woorden geleerd dankzij dit boek.
Het groot Vlaams vloekboek – Fieke van der Gucht
Hoe vloek je met die Vlaamse allure? Met Het groot Vlaams vloekboek heb je het Vlaams vloeken binnen no time onder de knie.
Wablief – Ankie Gijsel
Kort maar krachtig Vlaams woordenboek met ruim 800 woorden en uitdrukkingen, gratis te lezen via Kobo Plus.
Boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland
Van attest tot acceptatie – Kelly Kaesberry
De titel van het boek klinkt als een saai rapport, maar laat je niet misleiden. In Van attest tot acceptatie schrijft Kelly over haar inburgering in België. Ze schrijft in de vorm van grappige korte columns. Veel verhalen zijn heel herkenbaar, andere dingen hebben wij juist heel anders ervaren dan Kelly. Het boek is hoe dan ook heel vermakelijk voor Nederlanders die naar België verhuizen of verhuisd zijn.
Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen – Mick Matthys
Mick Matthys is een Belg die zelf al jarenlang in de buurt van Utrecht woont. Voor zijn boek interviewde hij dertig Nederlanders in België en dertig Belgen in Nederland. Met hen besprak hij van alles: de clichés, het inburgeren, verschillen, vooroordelen, overeenkomsten en obstakels. Het leuke aan dit boek is dat van bijna alle verschillen de voor- en nadelen worden uitgelegd. Het een is niet beter dan het ander, het is simpelweg anders. Veel wordt onderbouwd met statistieken, wat het boek extra waardevol maakt. Eindelijk niet alleen de clichés, maar ook een goede uitleg.
Nederland – België – Met die buren heb je geen vrienden meer nodig – Paul Wouters
Nederland en België liggen dichtbij elkaar, maar de verschillen zijn groter dan je denkt. In zijn zoektocht naar de wortels van hun eigenaardigheden komt de filosoof Paul Wouters terecht bij de geschiedenis, het geloof, het recht, de economie en natuurlijk de taal en cultuur van Nederland en België. Het boek focust zich daarbij op het bedrijfsleven.
Valse vrienden – Evert van Wijk
Evert van Wijk dacht meer dan vijfentwintig jaar geleden het snel in België te gaan maken maar hij viel in alle typische valkuilen. Sindsdien noemt hij zich een bont-en-blauwe ervaringsdeskundige. Dit boek schreef hij voor Belgen en Nederlanders die elkaar beter willen begrijpen en minder schrammen willen oplopen dan hij.
Boeken over eten en drinken in België
Het Belgisch Bierboek – Erik Verdonck Luc de Raedemaeker
Een Belgische bierbijbel over de biercultuur, cafés, brouwen en meer. Verwacht geen lijstjes of scores, wel een interpretatie en smaakanalyse van 133 verschillende bieren. Het boek is daarnaast aangevuld met praktische biertips.
Heerlijk Antwerpen – Barbara Serulus & Johanna Goyvaerts
Waar kun je in Antwerpen lekker eten? Een belangrijke vraag. Barbara en Johanna beantwoorden hem in hun boek Heerlijk Antwerpen. Het boek is opgedeelde per wijk en geeft een overzicht van de lekkerste restaurants en culinaire plekken. Van bakkerijen en bistro’s tot boerenmarkten en de pluktuinen aan de rand van de stad.
De smaak van België – Ruth van Waerebeek
Ben je dol op het eten in België en niet vies van nieuwe recepten proberen in je eigen keuken? Met dit kookboek zet je dan smaak van België thuis op tafel. Er staan 250 recepten in het boek, dus voorlopig kun je zoet zijn met dit boek.
Stadskookboek Antwerpen – Marlies Beckers en Marie Monsieur
In Stadskookboek Antwerpen nemen food- en reisjournalisten Marlies Beckers en Marie Monsieur je mee in hun geboorte- én lievelingsstad. Ontdek in hun kielzog de buurtjes en adressen die ertoe doen. Maak kennis met spraakmakende chefs die Antwerpen tot de culinaire stad van Vlaanderen maken.
Reisgidsen over België
Reisgidsen van Time to Momo
Bij boeken over België horen natuurlijk reisgidsen. Onze favorieten reisgidsen voor een stedentrip zijn die van Time to Momo. Per stad zijn de leukste hotspots verzameld. De boekjes zijn ingedeeld per wijk, met bij iedere wijk een uitgestippelde stadswandeling die je brengt op alle plekken waar je ‘moet’ zijn. Over België zijn de volgende gidsen te koop: Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en de Belgische kust.
The 500 hidden secrets of… – Derek Blythe
In de Engelstalige reeks boeken The 500 hidden secrets of… zijn verschillende boeken over België verschenen. Ontdek onder andere de verborgen plekken in Antwerpen, Brussel, Gent of aan de kust en Flanders Fields.
België voor kinderen en hun baasjes – Kristien in ‘t Ven
Voor dit boek dweilden journaliste Kristien In-‘t-Ven en fotografe Greetje Van Buggenhout met hun kinderen heel België af, op zoek naar plekken waar het nét ietsje meer mag zijn. Het resultaat? Ruim 300 geweldige adressen om met de jeugd van tegenwoordig te gaan eten, logeren en dingen te doen.
De gekste plekken van België – Jeroen van der Spek
Jeroen van der Spek bezocht bijzondere locaties in België en ontdekt het verhaal erachter. In dit boek staan 111 unieke plekken in België. Van musea tot bijzondere kunstwerken en plekken om te overnachten. Wil je je België bucketlist uitbreiden? Dan is dit een goed boek voor inspiratie.
No Comments