Je zou denken dat we na het afvinken van onze checklist emigreren naar België een heel eind zijn met alle administratieve rompslomp. Toch duikt er steeds weer iets nieuws op. Zo ontdekte ik laatst dat je je buitenlandse bankrekeningen moet aanmelden bij de Nationale Bank van België.

Buitenlandse bankrekeningen melden bij de Nationale Bank

Misschien is het best logisch dat je buitenlandse rekeningen moet melden? Ze vormen waarschijnlijk een extra risico voor belastingfraude. Als emigrant is het vrij aannemelijk dat je een rekening in je vroegere thuisland hebt, toch had ik er nog nooit iemand over gehoord. Laatst vulde ik mijn Belgische belastingformulier in en pas daar ontdekte ik dat het verplicht is om je bankrekeningen door te geven aan de Nationale Bank.

Lees ook: Wat doe je met je Nederlandse bankrekening als je gaat emigreren?

Snel regelen

Ik wil het liefst zo snel mogelijk van alle belastingaangiftes en administratie af, dus ik besloot meteen naar de website van de Nationale Bank te gaan om het te regelen. Je kunt het formulier online invullen als je een eID en kaartlezer hebt. Binnen een minuut liep ik al gefrustreerd tegen een foutmelding aan. Tot mijn vriend met een gouden advies kwam: ‘Verouderde websites werken het best in verouderde browsers.’ Kijk, hij heeft duidelijk ervaring met overheidswebsites ICT. En inderdaad: in Internet Explorer werkte het aanmeldingsformulier als een zonnetje.

Mijn rekeningen zijn aangemeld. Binnen 90 dagen ontvang ik een bevestiging.

Handige websites over buitenlandse bankrekeningen

Wij zijn geen experts en delen onze eigen ervaringen. Heb je nog een handige tip? Laat het ons weten. De onderstaande websites zijn misschien handig als je zelf geëmigreerd bent naar België en je bankrekening wil aanmelden:

  • Veelgestelde vragen
    Is het je niet helemaal duidelijk hoe het zit met je Nederlandse (of exotischere) bankrekeningen? Wanneer moet je ze aanmelden? Welke rekeningen moet je aanmelden? Wat als je kind een buitenlandse rekening heeft? Wie ziet de gegevens die je meldt eigenlijk? Misschien staat het antwoord op je vraag tussen de veelgestelde vragen.
  • Je bankrekening(en) aanmelden bij de Nationale Bank
    Hier kun je je rekening aanmelden. Dat kan via een online fomulier of via een papieren variant.