In januari opende Chocolate Nation in Antwerpen, het grootste chocolademuseum ter wereld. Een reis door de wereld van chocolade, waar je chocolade kunt beleven én minstens zo belangrijk: proeven. Ik kreeg het nieuws over de opening van drie verschillende personen doorgestuurd. De signalen zijn duidelijk: een bezoek aan Chocolate Nation kon niet lang op zich laten wachten.

Alles over Belgische chocolade bij Chocolate Nation

Wie aan België denkt, denkt ongetwijfeld niet veel later aan chocolade. Maar hoe komt die cacaoboon eigenlijk in België? Bij Chocolate Nation leer je alles over de weg die cacao aflegt, plus veel leuke feitjes over chocolade, de bekendste chocolatiers en de populairste producten met chocolade. Je hoeft geen tientallen bordjes te lezen, alles wordt tot leven gebracht door beeld, geluid en beweging. Er is zoveel te zien dat je je ogen uitkijkt.

Je kunt de chocolade gewoon ruiken

Het museum van 4.000 vierkante meter is opgedeeld in veertien ruimtes. Je wordt op een originele manier door de ruimtes geloodst. Onderweg ontdek je wie pralines heeft bedacht, waar het bekende chocoladedoosje vandaan komt en hoe chocolade verweven is met de Belgische cultuur. In sommige delen van het museum ruik je de chocolade gewoon. Gelukkig zijn er tussendoor drie proeverijen, dus je trek in chocolade wordt onderweg zeker gestild.

Indrukwekkend chocoladekasteel

Halverwege het museum is de demonstratieruimte, daar kun je live zien hoe pralines (of in Nederland: bonbons) gemaakt worden. Vlak voor de ruimte staat wat mij betreft het meest indrukwekkende kunstwerk: een enorm kasteel van chocolade. We raken in gesprek met de jongen die een paar minuten later de demonstratie geeft. Hij is een van de zevenentwintig studenten die heeft meegewerkt aan het chocoladekunstwerk van zo’n driehonderd kilo. Hij verklapt dat het kasteel eigenlijk een toren meer had, maar die is op het allerlaatste moment afgebroken. Het maakt het kunstwerk niet minder indrukwekkend.

chocoladekasteel Chocolate Nation

Meer informatie over Chocolate Nation

Een ticket voor een volwassene kost €16,50.
Chocolate Nation – Koningin Astridplein 7 in Antwerpen.

Combineer je bezoek aan Chocolate Nation met meer hotspots in Antwerpen. Wist je dat je Antwerpen heel makkelijk op de fiets kunt verkennen?