corona maatregelen Antwerpen

Afgelopen week kondigde de Veiligheidsraad van België extra maatregelen aan tegen het coronavirus. Regio Antwerpen deed daar nog een schepje bovenop: verplichte mondmaskers, een avondklok en verplicht thuiswerken. Kun je nog wel op bezoek in Antwerpen? We vertellen je meer over de corona maatregelen in Antwerpen.

Update 28/07 19:00: De Nederlandse regering geeft een negatief reisadvies uit voor Antwerpen.

Bezoek aan Antwerpen

De bekendste viroloog van België (zegmaar de Jaap van Dissel van België) Marc Van Ranst deed afgelopen week een oproep: ‘kom niet naar Antwerpen’. Hoewel het niet verboden is (alle grenzen blijven gewoon open), is het misschien verstandig om je weekendje weg even uit te stellen. Om erger te voorkomen is het belangrijk dat we nu even pas op de plaats maken. Hoewel horeca en winkels open blijven, zijn er wel verregaande regels waardoor het een stuk minder gezellig is om met een gezelschap de stad te bezoeken. In dit artikel zetten we alle maatregelen voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kan maken om wel of niet naar Antwerpen af te reizen.

Verscherping maatregelen België

Op 27 juli kondigde de Veiligheidsraad verscherpte regels aan die voor heel België gelden. Deze zijn als volgt:

  • Vanaf 29 juli wordt de sociale bubbel verkleind: Belgen mogen buiten hun gezin nog 5 vaste contacten hebben (kinderen onder 12 uitgezonderd). Binnen deze bubbel moet nog steeds afstand worden gehouden. Deze bubbel blijft gelden tot ten minste 4 weken na ingang van 29 juli.
  • Uitstappen, ontmoetingen met familie en vrienden zijn beperkt tot 10 personen. Kinderen jongeren dan 12 worden niet meegeteld. Voorbeeld: jouw huishouden van 6 personen mag met maximaal 4 mensen uit jouw bubbel tegelijkertijd samenkomen. Ook hier is afstand houden nog steeds verplicht.
  • Op restaurant mag men voortaan maar met 10 personen aan een tafel zitten. Eerder was dat met 15 personen. Bij elk restaurantbezoek zul je je gegevens moeten achterlaten voor eventuele contacttracing. Daarnaast moet je een mondmasker dragen als je niet aan tafel zit.
  • Winkelen moet weer alleen en mag maximaal 30 minuten duren tenzij je een afspraak maakt. Mondmaskers zijn verplicht in alle winkels. De sale die 1 augustus zou starten gaat nog steeds door.
  • Nachtwinkels moeten sluiten om 22:00 i.p.v. 01:00 om te voorkomen dat men na het sluiten van de terrassen alcohol gaat kopen.

Sinds 11 juli zijn mondmaskers verplicht in heel België in openbare ruimtes zoals de supermarkt en het postkantoor.

Corona maatregelen in Antwerpen

Vanwege de hoge concentratie aan besmettingen in Antwerpen gelden er voor de provincie Antwerpen extra maatregelen. Deze zijn als volgt:

  • Vanaf 28 juli geldt een avondklok: iedereen moet thuisblijven tussen 23:30 en 06:00 in de regio Antwerpen. Alleen essentiële (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis) of professionele (naar je werk) verplaatsingen zijn toegestaan. Voor een professionele verplaatsing heb je een attest nodig van je werkgever.
  • Restaurants en cafés sluiten om 23:00.
  • In Antwerpen moet iedereen van 12 jaar en ouder te allen tijde een mondmasker op zak hebben en deze dragen op de openbare weg en plekken waar je geen 1,5 meter afstand kan houden. Ook tijdens het buiten sporten (rennen, fietsen) is een masker verplicht. Kortom: draag altijd een masker.
  • Voor de markt gelden dezelfde regels als winkelen in heel België: je moet in je eentje gaan en mag niet langer dan 30 minuten winkelen.

We hebben hier vooral de regels opgesomd die relevant zijn voor toeristen. Op deze website vind je een overzicht van alle maatregelen en het actuele nieuws rondom het coronavirus. Raadpleeg deze website altijd voor je bezoek aan Antwerpen om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws.

Is het nog verstandig om Antwerpen bezoeken?

Heel eerlijk: wat ons betreft stel je je bezoek beter uit. Zeker met het negatieve reisadvies! De corona maatregelen in Antwerpen zijn niet voor niets genomen. Ja, horeca en musea zijn open. Je mag de grens over. Maar echt gezellig zit je niet op het terras. Deze regels gelden voor vier weken, hopelijk kan het virus daarmee weer een beetje worden ingedamd. Wellicht kan je bezoek over een maand doorgaan, bij een positief reisadvies. Neem deze tijd om je bezoek extra goed voor te bereiden en bekijk alvast al onze tips.

Woon je in Antwerpen en heb je het zwaar met de maatregelen? Bel dan met de Babbellijn voor Antwerpenaars! Heb je nood aan een goed gesprek of een luisterend oor? Bel dan naar 03 376 46 48, indien nodig kunnen zij je ook adviseren rond een gerichte doorverwijzing naar professionele hulpverlening.