dagje Luik bezienswaardigheden

Voor veel mensen is Luik niet meer dan een stad waar je langskomt onderweg naar een bestemming ergens in het zuiden. Zonde, want de stad heeft meer te bieden. Tijd voor een tussenstop.

Onderweg van Houffalize naar Antwerpen, besloot ik afslag Luik te nemen. Ik deel mijn tips voor een dagje Luik, maar je kunt er makkelijk meer tijd doorbrengen zonder je te vervelen. Als je weinig tijd hebt, kun je bij het informatiecentrum voor toeristen een plattegrond met wandelroute ophalen. De route brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Luik.

1. Bewonder het treinstation

Als je met de trein naar Luik gaat, is de eerste blikvanger het station. Station Liège Guillemins is een impossant en opvallend gebouw. Het station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Je kunt de bouwstijl misschien herkennen van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia. Vanaf Maastricht ben je met de trein binnen een half uur in Luik, ideaal.

2. Beklim de trappen van Montagne de Bueren

Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: Montagne de Bueren. De trap van 374 treden breng je naar een hoger deel van de stad en dat geeft mooi uitzicht over Luik. Extra fascinerend is dat er verschillende huizen aan de trap staan. Zouden deze mensen ook nog een achteringang hebben, of beklimmen ze dagelijks de trap om hun voordeur te bereiken?

3. Slenter over La Batte

Ben je op zondag in Luik? Dan kun je naar de markt. La Batte is een drie kilometer lange markt aan het water. Je kunt er groenten, fruit en andere verse producten kopen, maar er zijn verschillende kraampjes waar je kant-en-klaar iets te eten kunt kopen.

3. Wandel door Coteaux de la Citadelle

Eenmaal boven ben je in de buurt van de Citadel van Luik. Een prachtig gebied om doorheen te wandelen, te picknicken of uit te rusten na je klim op de trap. Wil je weer naar beneden? Neem niet de trap, maar ga door de steegjes naar beneden.

4. Ontdek de impasses

Slenter door de stad en ontdek de straten op je eigen tempo. Niet overslaan: aan de grote straat Rue Hors Chateau zijn verschillende kleine hofjes te vinden, ze noemen het in Luik impasses. L’Impasse de L’Ange is een bekende. Het zorgt voor een mooi plaatje: steegje, bloemen, gezellige zitjes en een hond staat vrolijk te kwispelen in een deuropening.

5. Cultuur in een oud zwembad

Vroeger vond je er baden en thermen. Nu is La Cité Miroir een plek voor tijdelijke en vaste tentoonstellingen, shows en conferenties. Alleen al vanwege de locatie in het oude zwembad de moeite waard. Bekijk de agenda.

6. Ontdek één van de wonderen van België

De rood-witte buitenkant van Eglise St-Barthelemy valt op. Toen we lazen dat hier één van de zeven wonderen van België te vinden is, besloten we een bezoek aan de kerk te brengen. Het doopvont is inderdaad een mooi kunstwerk, maar je moet ervan houden. Benieuwd naar de andere wonderen van België?

7 wonderen van België

7. Eet Luikse specialiteiten

Een lokale lekkernij eten mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip. Na een portie Luikse balletjes kun je er weer even tegenaan. Of ga voor een zoete Luikse wafel.

8. Ga naar een museum

In Luik zijn verschillende museums te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het Museum van het Waalse Leven, La Bovarie of het Aquarium-Museum.

9. Naar de kerstmarkt

In de periode voor kerst verandert Luik in een kerststad vol kraampjes, prachtige verlichting en plekken om op te warmen. In ons artikel De leukste kerstmarkten in België vind je meer kerstmarkten. We zullen het artikel dit jaar updaten met de meest recente informatie.

10. Plak er een dag aan vast

In een dag kun je zeker een aantal highlights Luik zien, maar als je meer wil ontdekken, is het een aanrader om langer te blijven. Bekijk het aanbod van hotels in Luik.

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Luik?