Laatst was ik een dag in Luik, toen ik iets ontdekte waar ik het bestaan niet van wist: de zeven wonderen van België.

7 wonderen van BelgiëOnline las ik dat de Sint-Bartolomeüskerk in Luik een bezoek waard is. Met name doordat er één van de zeven wonderen van België in deze kerk te vinden is. Natuurlijk maakte dat me nieuwsgierig en zo stuitte ik tijdens mijn citytrip min of meer toevallig op een van de wonderen van België: het doopvont.

Slechte blogger als ik ben, heb ik er geen foto van gemaakt. Ik vroeg me wel meteen af wat die zes andere wonderen zijn en waar ze te vinden zijn. Ik deel ze graag met jullie.

Wat zijn de zeven wonderen van België?

De zeven wonderen zijn de zeven waardevolste stukken in de Belgische kunst. Het concept is bedacht in de jaren ’70 bedacht om zeven kunstvoorwerpen onder de aandacht te brengen. Ze hebben daarbij zelfs gelet op een polititiek correcte afspiegeling van de gewesten. Drie kunstwerken zijn te vinden in Vlaanderen, drie in Wallonië en één in het Brusselse gewest.

1. Doopvont – Sint-Bartolomeüskerk in Luik

Het doopvont in de Sint-Bartolomeüskerk is een kunstig versierde schaal. Je kunt in de kerk een video kijken waarin alle uitgesneden kunstwerken worden uitgelegd. Ik maakte wel een foto van de buitenkant van de kerk. Ook best bijzonder met die rode details.

Ook handig: Dagje Luik? Lees onze tips

2. Reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw – Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik

Een reliekschrijn is een kist voor de botten van een heilige. In Doornik vind je er één gemaakt door Nicolaas van Verdun, een bekende Maaslandse edelsmid.

3. Kerkschat van Oignies – Le Trésor du prieuré d’Oignies aux sœurs de Notre-Dame in Namen

De schat van Oignies is een collectie van gebruiksvoorwerpen uit de dertiende eeuw. De stukken geven je een kijkje in het vroegere leven in het klooster.

4. Het Lam Gods – Sint-Baafskathedraal in Gent

Het Lam Gods is een bekend schilderij dat in de kathedraal in Gent hangt. Het schilderij is gemaakt op twaalf houten panelen, waarvan er acht gesloten kunnen worden. Je kunt dus verschillende dingen zien als de panelen open en dicht zijn.

5. Ursulaschrijn – Memling in Sint-Jan – Hospitaalmuseum in Brugge

De Ursulaschrijn heeft zoveel details dat het verhaal gaat dat de maker Hans Memling de details heeft geschilderd met een penseel met maar één haar.

6. De val van Icarus – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel

Het originele schilderij De val van Icarus is van Pieter Buegel. In Brussel is een kopie te vinden.

7. Kruisafneming – Onze Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen

Kruisafneming is een drieluik gemaakt door Peter Paul Rubens. Het is één van zijn bekende werken. Misschien komt dat doordat het tegenwoordig te bewonderen is in de Onze Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Voor afbeeldingen van al deze kerkelijke kunstwerken kun je een kijkje nemen op de Wikipedia-pagina.

Heb jij al één of meer van de zeven wonderen gezien?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle hotspots in België waar we al over geschreven hebben.