Bibliotheektoren Leuven

Aan het Ladeuzeplein in Leuven staat een opvallend gebouw: de bibliotheek met haar bibliotheektoren. Zeker een bezoek waard. Het leuke aan de bibliotheek en de bibliotheektoren in Leuven is dat het niet alleen om het uitzicht draait. 

Tijdens je klim naar boven kom je langs vijf verdiepingen waar je meer leert over de geschiedenis van Leuven en de bibliotheek(toren). De bibliotheek heeft een bewogen geschiedenis, zo heeft er twee keer een brand gewoed. De grootste schade ontstond tijdens de grote brand in Leuven in 1914. Meer dan duizend gebouwen en huizen werden in brand gestoken. Eén van de gebouwen was de bibliotheek, ruim 300.000 boeken en documenten gingen in vlammen op.

bibliotheek Leuven

Deze tentoonstellingen vind je in de bibliotheektoren

  • Verdieping 1 – Leuven brandt
  • Verdieping 2 – Internationale solidariteit
  • Verdieping 3 – Een geschenk uit Amerika
  • Verdieping 4 – Oorlog en wederopbouw bis
  • Verdieping 5 – Land der beiaarden

Het uitzicht vanaf de bibliotheektoren

Mijn vriend had vanuit zijn vorige slaapkamer uitzicht op de bibliotheektoren. Ik stond al maanden te popelen om het uitzicht om te draaien en de slaapkamer te bewonderen vanaf de bibliotheektoren. Nadat je je kennis over de geschiedenis van Leuven en de bibliotheek hebt bijgespijkerd, is het (289 treden later) tijd voor het uitzicht vanaf de bibliotheektoren.

Uitzicht bibliotheektoren Leuven
Het uitzicht vanaf zeventig meter hoogte.

Praktische informatie

Je vindt de universiteitsbibliotheek en -toren aan het Monseigneur Ladeuzeplein in Leuven. De entreeprijs is 7 euro. Heb je een ILUVLeuven Ticket dan is de bibliotheektoren bij de prijs inbegrepen.

Meer informatie voor je stedentrip Leuven

Als je weer beneden staat, raad ik je aan om naar de overkant van het plein te lopen. Daar vind je ijssalon Decadenza Gelateria, ideaal om na je klim af te koelen met een ijsje. Bekijk al onze favoriete hotspots in Leuven.

Foto bibliotheek: Toerisme Leuven | Foto plein: Layla Aerts