De krul

Er zijn van die dingen waarvan je gewoon weet dat ze typisch Nederlands zijn: stroopwafels, drop, haring, Koningsdag… Ik ontdekte iets dat we aan het lijstje kunnen toevoegen: de krul.
De juf of meester zette hem op je toets of onder je huiswerk. De krul is niet zomaar een krabbeltje: het betekent dat je het goed gedaan hebt.
Een vreemd teken?
In mijn belevingswereld was de krul een universeel teken. Ik zat ernaast en dat ontdekte ik pas toen mijn vriend me vroeg waarom ik allemaal van die rare tekentjes op mijn to do-lijst zet.
Je ziet met een krul toch meteen dat dat betekent dat ik de taak heb afgerond? Dat zie je inderdaad meteen, als je de krul kent. De krul is blijkbaar typisch Nederlands. In België gebruikt de juf of meester een paraaf, dat kan bijvoorbeeld een vinkje zijn of een gepersonaliseerde krabbel.
Waar komt de krul vandaan?
NRC schreef in 2011 een artikel over de krul. Volgens een docent aan de UvA komt de krul pas voor sinds de 19de eeuw,het is dus een relatief nieuw teken. Verschillende historici en taaldeskundigen vermoeden dat de krul een snel geschreven letter G is, die staat voor ‘gezien’ of ‘gelezen’.
Wist je dat… je Belgen en Nederlanders kunt onderscheiden aan de hand van hoe ze de 8 schrijven?
Internationaal: het vinkje
Het vinkje wordt wel internationaal gebruikt. Het vinkje is een snel geschreven V. Het staat voor ‘vidit’, het Latijnse woord voor ‘heeft gezien’.
Lees meer over taal- en cultuurverschillen tussen België en Nederland.
Green Chameleon
Jessica
Ik vind dat soort artikels zo interessant om te lezen! Ik had dat krulletje al wel eens voorbij zien komen op blogs, maar als Belg begreep ik nooit wat dit betekende. Tot nu dus… 😉
Gids voor het zuiden
Wat grappig dat je de krul al eens had gezien. Weer een mysterie opgelost. – Shirley
Wout
Wat nog niet aangestipt wordt in dit artikel, is dat je ‘de krul’ ook op 2 manieren kunt schrijven. De voorbeelden in het artikel beginnen allemaal links en eindigen rechtsonder. Maar je hebt ook de ‘omgekeerde’ krul die rechts begint en meestal net niet helemaal het spiegelbeeld is van (wat ik vind) de normale krul. In veel gevallen – maar ook weer niet alle – blijkt het dan om linkshandige mensen te gaan, maar of er een duidelijk verband is tussen schrijfhand en schrijfwijze van de krul weet ik niet.
Gids voor het zuiden
Wat grappig! Dat wist ik niet. Zo zie je maar hoe zoiets ook weer hoe iets van je eigen beeld/ervaring afhangt. Of het afhangt van je schrjfhand zou een grootschaliger onderzoek kunnen worden. – Shirley
Bob van Asperen
LS
Wie was de auteur van:
“NRC schreef in 2011 een artikel over de krul. Volgens een docent aan de UvA komt de krul pas voor sinds de 19de eeuw.”?
En/of waar is het artikel te vinden?
Met vrgr BvA
Gids voor het zuiden
Beste Bob, Het artikel van NRC is hier te vinden: https://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/09/waar-komt-het-en-vandaan-het-11995186-a946165