De meest gestelde vragen

Zelf had ik een jaar voor mijn emigratie al besloten dat ik naar België wilde verhuizen. Toen het moment aanbrak had ik weinig vragen meer. Om mij heen was dat wel anders: vrienden, familie en lezers van mijn blog bestookten me met vragen. Dit zijn de meest gestelde vragen.

De meest gestelde vragen over mijn emigratie naar België

Ik heb de meest uiteenlopende vragen gekregen. Van praktische zaken tot persoonlijke vragen (‘gaan jullie nu trouwen?’ Het antwoord is nee (nog niet)). De leukste vragen of de vragen die het vaakst voorbij kwamen benoem ik in deze blog. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust, ik vind het niet erg om ze te beantwoorden!

1. Wat vinden je ouders ervan?

Eerlijk gezegd heb ik het ze niet heel specifiek gevraagd, maar aan hun reacties kan ik opmaken dat ze het alleen maar heel leuk vinden voor me. Ik heb een goede band met mijn ouders, maar voorheen zagen we elkaar ook niet elke week. We hebben vooral contact via de telefoon en whatsapp, af en toe kwam ik een dagje langs. Ik vermoed dat we elkaar nu eigenlijk ‘beter’ gaan zien: niet per se vaker, maar voortaan wel gelijk een heel weekend. Bovendien heb ik eindelijk een fatsoenlijke plek om mijn ouders in te ontvangen!

2. Krijg je nu de Belgische nationaliteit?

Deze vraag kreeg ik vooral wanneer ik vertelde over mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning. Dat klinkt gelijk zo ‘groot’, vooral omdat in Nederland een EU-burger zich niet aan hoeft te melden voor een verblijfsvergunning. In België zijn die regels anders en dat wist ik ook niet direct. Met mijn verblijfsvergunning mag ik in ieder geval de komende 5 jaar in België wonen en werken. Daarna kan ik me geloof ik aanmelden voor een ‘duurzaam verblijf’. Ik behoud echter gewoon de Nederlandse nationaliteit. Ik kan geloof ik na 5 jaar wel een aanvraag doen voor de Belgische nationaliteit. Ook kan ik de Belgische nationaliteit verkrijgen (naast mijn Nederlandse nationaliteit) door te trouwen met mijn vriend. Voorlopig is dat allemaal nog niet aan de orde en blijf ik gewoon een Nederlander in België. Een Nederbelg.

3. Blijf je voor altijd in België?

Heel eerlijk: geen idee. Voor nu heb ik het heel erg naar mijn zin. Ik ben niet alleen voor mijn vriend naar België verhuisd, ook omdat ik zelf zin had in een nieuw avontuur. Maar onze toekomst ligt nog volledig open. Ik kan me voorstellen dat als ik eenmaal hier een leven met een sociaal netwerk heb opgebouwd, ik niet per se meer ergens anders hoef te wonen. Anderzijds zou mijn vriend best wel in Nederland willen wonen. Dus afwachten wat de toekomst ons brengt!

>> Lees ook: is verhuizen naar Antwerpen alleen maar leuk? <<

4. Wat mis je het meest aan Utrecht?

Naast mijn vrienden mis ik mijn ‘vaste honken’ in Utrecht. Na 7 jaar had ik heel wat vaste hotspots in de stad waar ik me helemaal thuis voelde. Bij de ene koffiebar kan ik altijd even bijkletsen omdat de barista inmiddels al goede vriend voelt, bij vintage winkel No Vintage Phobia ga ik ook langs om gewoon even te kletsen en zo heb ik nog wel meer adresjes. Van die ‘home away from home’ plekken. Die heb ik in Antwerpen nog niet, maar dat is natuurlijk slechts een kwestie van tijd.

Verder mis ik het groen! In Utrecht woonde ik vlakbij een park en eigenlijk ben je vanuit het centrum zo in verschillende parken. En dan heb je natuurlijk nog de prachtige singel die rondom de stad ligt, wat zeker nu in de herfst een leuke wandeling is. In Antwerpen is er maar weinig groen. We wonen wel vlakbij het stadspark, maar dat is klein en niet een heel gezellig park. Maar ook hier geldt: misschien heb ik de juiste plekken gewoon nog niet gevonden.

De meest gestelde vragen

Zoals je ziet bevalt het wonen in Antwerpen me wel

5. Waarom verhuisde jij naar België in plaats van je vriend naar Nederland?

Ik noemde het hierboven al een beetje: ik had zin in iets nieuws! Op zich had mijn vriend ook wel naar Utrecht kunnen verhuizen, hij werkt voor een internationaal bedrijf dat toevallig ook een kantoor in Utrecht heeft. Wel was het voor mij een logischer moment om te verhuizen, zo net na mijn afstuderen. Mijn vriend is een jaar geleden begonnen met werken en heeft net allemaal contacten en een netwerk opgebouwd, waardoor het iets minder logisch zou zijn om te verhuizen.

Maar de belangrijkste reden is vooral dat ik zelf zin had in change of scenery.

>> Lees ook: een kijkje in ons appartement <<

6. Hebben jullie nog andere steden in België overwogen?

Niet echt. In het begin vond ik Antwerpen niet zo’n leuke stad. Ik associeerde het met een dagje shoppen (zoals veel Nederlanders denk ik). Ik vond dat er weinig sfeer hing en kon me eigenlijk ook nooit goed oriënteren.

Toen ik mijn vriend leerde kennen studeerde hij in Gent en zocht ik hem daar op. Gent is een prachtige stad en lijkt een beetje op Utrecht: het is ook een studentenstad, het inwonertal is bijna gelijk en er loopt ook een gracht midden door de stad. Qua sfeer had ik denk ik het liefst in Gent willen wonen.

Antwerpen is echter veel praktischer: het ligt centraler in het land, het is dichter bij mijn vrienden en familie en als Nederlander val je iets minder op want er wonen maar liefst 20.000 Nederlanders in Antwerpen.

Dus eigenlijk was het al vrij snel duidelijk dat we in Antwerpen zouden gaan wonen. We hebben dan ook alleen in Antwerpen naar appartementen gezocht en eigenlijk geen andere stad echt overwogen.

7. Blijf je freelancen in België?

Niet echt. Of ja: ik ga in loondienst werken. Ik heb de afgelopen 5 jaar als freelancer gewerkt naast mijn studie. Mijn blog werd een uit de hand gelopen hobby, en vanuit daar kreeg ik steeds meer opdrachten. Als student was het een fijne bijbaan, maar ik miste soms wel een team om mee samen te werken. Bovendien ben ik wel heel ondernemend, maar weet ik niet zeker of ik een echte ondernemer ben.

Daarom besloot ik in België op zoek te gaan naar een baan in loondienst. Op die manier hoef ik alle belastingzaken niet uit te zoeken en heb ik ook wat meer zekerheid qua salaris. Bovendien hoop ik zo ook wat leuke mensen te leren kennen, want mijn sociale kring is hier natuurlijk een stuk kleiner dan in Utrecht.

Wel overweeg ik om me in te schrijven als zelfstandige in bijberoep. Dit is voor mensen die naast hun reguliere werk af en toe een opdracht doen en daar een klein beetje mee verdienen. Want sommige opdrachten zijn te leuk om af te slaan!

Of ik voor de rest van mijn leven in loondienst blijf of juist weer ga freelancen kan ik nu nog niet zeggen; only time will tell!

Benieuwd naar meer verhalen over mijn emigratie? In mijn persoonlijke categorie lees je over alle pieken en dalen van het emigratieproces.