parken en natuurreservaten van België

België is een land dat bekend staat om zijn prachtige steden, heerlijke chocolade en bier, maar België heeft ook veel te bieden voor natuurliefhebbers. Er is een rijke natuurlijke diversiteit, met tal van prachtige parken en natuurreservaten die zeker een bezoek waard zijn. In deze blog hebben we de mooiste parken en natuurreservaten van België voor je op een rijtje gezet.

1. De Hoge Venen

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van België en is gelegen in het oosten van het land, tegen de grens met Duitsland. Het is een hoogveengebied dat wordt gekenmerkt door zijn unieke flora en fauna. Het gebied is populair onder wandelaars en biedt heel wat wandelpaden die je langs meren, rivieren en watervallen voeren. Het landschap van de Hoge Venen is adembenemend en de moeite waard om te bezoeken – zeker in de winter, hier heb je de meeste kans op sneeuw.

2. Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is een prachtig bosrijk gebied gelegen ten zuidoosten van Brussel. Het is het grootste bos van België en biedt een oase van rust en stilte in de drukte van de stad. Het Zoniënwoud is een van de weinige bossen in België waar je nog grote populaties wilde zwijnen kunt vinden. Het gebied biedt tal van wandelpaden en fietsroutes die je langs mooie paden voeren en je de kans geven om te genieten van het prachtige landschap van het woud. Leuk om te combineren met je citytrip Brussel, als je behoefte hebt aan wat natuur tijdens je trip!

3. Het Hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig bosrijk gebied gelegen in het zuiden van Brussel. Het gebied staat vooral bekend om zijn blauwe hyacinten die het bos in het voorjaar omtoveren tot een zee van blauw – april is hét moment om het Hallerbos te bezoeken. Het Hallerbos is een populaire bestemming voor wandelaars en fotografen en biedt verschillende wandelpaden die je langs de mooiste plekjes van het bos voeren. Lees ook de blog die Shirley eerder schreef over haar bezoek aan het Hallerbos.

4. Het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een van de grootste natuurparken van België en is gelegen in de provincie Limburg. Het park is rijk aan bossen, heidevelden en meren en biedt een thuis aan tal van zeldzame planten en dieren. Het park biedt tal van wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes van het park voeren. Een hoogtepunt van het park is de Mechelse Heide, een prachtig heidegebied dat in de zomermaanden wordt omgetoverd tot een zee van paarse bloemen. Onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen is Connecterra, wat absoluut een must-visit is.

5. Het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is gelegen op de grens van België en Nederland en is een prachtig natuurgebied dat bestaat uit heide, bos en duinen. Het gebied biedt een thuis aan tal van zeldzame planten en dieren en is een populaire bestemming onder wandelaars en fietsers. Er zijn heel wat wandelroutes te vinden, zowel kort als lang, waardoor je gemakkelijk even er tussenuit kunt.

Beeld: Toerisme Vlaanderen