Deze Belgische biertjes moet je eens proberen

Duvel en La Chouffe zijn alom bekend in Nederland, maar er zijn nog een heleboel andere Belgische biertjes die je eens moet proberen. Op het terras in Nederland, of natuurlijk nog beter: in België!
Belgische biertjes?
Ik kan me nog herinneren dat mijn huisgenootjes een gesprek hadden over een geschikt verjaardagscadeau voor een mannelijke collega. ‘Een pakket met speciaal biertjes misschien?’ opperde m’n ene huisgenootje. We stonden met z’n allen in de keuken en m’n (Belgische) vriend stond met een vragende blik op z’n hoofd. ‘Wat is speciaal bier?’, vroeg hij. We begonnen wat biersoorten te noemen: Duvel, La Chouffe, Primus… ‘Ah, gewoon Belgische biertjes dus?’, zei m’n vriend. Ehh… ja. Toen viel het kwartje: wat wij vaak speciaal biertjes noemen, is in België gewoon bier!
Deze Belgische biertjes moet je eens proberen
Inmiddels kun je de meeste Belgische biertjes ook gewoon in Nederland op het terras bestellen. Toch smaken ze nergens zo lekker als in België ;-). Is een reisje naar België te ver, bestel dan je Belgische biertjes online op drankdozijn.be.
1. Mort Subite
Ik begin gelijk met mijn favoriete biertje: de Mort Subite. Hiervan vind ik de Blond Lambic het lekkerst. Dit is een heel fris biertje, geschikt voor mensen die niet van hele zware of bittere biertjes houden. Lekker op het terras in de zon!
2. Omer
Nog een fris biertje: Omer. Dit biertje is wat bitterder en pittiger, maar toch fris door de citrusaroma’s. Dit bier wordt al sinds eind 19e eeuw gebrouwen en is vernoemd naar de zoon van de eigenaar van de brouwerij.
3. Bolleke van de Koninck
Ben je in Antwerpen, dan moet je hét Antwerpse bier proeven: een bolleke van brouwerij de Koninck. Het is een pale ale die licht moutig is met een ‘toets van karamel’. Je bestelt ‘m als ‘bolleke keuning’. Of gewoon als glazen boterham ;-).
4. Brugse Zot Dubbel
Met een alcohol promillage van 7% moet je hier niet te veel van drinken, maar lekker is het wel. Dit is een wat zwaarder en bitterder biertje, maar rijk van smaak doordat het is gebrouwen met 6 verschillende moutsoorten.
5. Delirium Nocturnum
We sluiten af met het sterkste biertje: maar liefst 8,5%. De Delirium Nocturnum is een donker en complex biertje. Maar als Nederlander moet ‘ie bevallen, want hij bevat toetsen van chocolade en… drop!
Dat smaakt naar meer!
Nieuwsgierig geworden naar deze Belgische biertjes? Dan vind je de Complete Gids over Belgisch Bier vast ook interessant. Ook een goede cadeautip voor de aankomende feestdagen trouwens. Zoek je leuke adresjes om deze Belgische biertjes te bestellen, check dan onze hotspots.
Wendy
Mijn favoriete bier is Leffe Blond – ook Belgisch – maar als ik in Antwerpen ben, drink ik graag een bolleke. 🙂 En die Blond Lambic van Mort Subite maakt me nieuwsgierig!
Gids voor het zuiden
Ja, Leffe Blond vind ik zelf ook heel erg lekker. Als je daarvan houdt dan ben je denk ik ook wel gecharmeerd van Mort Subite! – Marlous
Goofball
Een oude Gueuze is mijn favoriet. Zeer dorstlessend in de zomer, lekker zuur.
Je verraadt je Nederlandse afkomst wel duidelijk door in het artikel consistent te blijven verwijzen naar “biertjes” . Dit soort “drankjes” worden in België gewoon als bier benoemd of direct met het juiste type. We praten over een pils, een abdijbier, een blond bier, een trappist, een gueuze, … Wanneer je je vriend quote, benoemd hij het dus ook als bier.
Als ik dit lees, krijg ik als Belgische het gevoel dat je het over een versnaperingetje voor kabouterjes hebt.
Gids voor het zuiden
Haha ja, allez – we blijven wel Hollanders he! Maar je hebt helemaal gelijk. Al valt me op dat ik hier in België veel meer verkleinwoorden hoor dan in Nederland (koffietje, pintje, madammeke, klapke etc). Al wordt er in Nederland door vrouwen inderdaad wel vaker over ‘biertjes en wijntjes’ gesproken, terwijl dat heus wel serieuze glazen zijn 😉 – Marlous