een bezoek aan de Koninklijke serres laken

Ieder jaar gaan de Koninklijke serres van Laken in Brussel drie weken open voor publiek. In 2020 is dat van 17 april tot en met 8 mei. In 2018 slaagde ik er eindelijk in om binnen die drie weken een bezoek te plannen.

De toegangsprijs is €4, voor dat bedrag schuif je hoogstwaarschijnlijk aan in een lange wachtrij, maar ondanks dat vond ik de serres de moeite waard.

Geschiedenis van de Koninklijke serres van Laken

De serres zijn tussen 1874 en 1905 in opdracht van koning Leopold II gebouwd. Zijn tuiniers verzamelden in de tussenliggende jaren de mooiste exotische planten, bloemen en bomen. We spoelen door naar het heden: ieder jaar kun je in de lente, wanneer de meeste planten en bloemen in bloei staan als bezoeker meegenieten van de serres die de koning destijds heeft laten aanleggen. De serres liggen in de tuin van 194 hectare. De tuin is groen, met strak gemaaid gras. Van die tuin kun je helaas niet zo heel veel zien, want je wordt via een vaste route naar de serres geleid. De serres hebben een oppervlakte van 1,5 hectare. In totaal werken er 60 mensen om de tuin en de serres te onderhouden.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Koninklijke serres van Laken

Het kan druk zijn bij de serres, aangezien er ook genoeg bussen met dagjesmensen aankomen. Ik ben op een zaterdag naar de Koninklijke serres van Laken geweest en was op het ergste voorbereid. Bij de kassa kan ik meteen doorlopen. De rij komt later, richting de ingang van de serres. Maar het is allemaal strak geregeld; ondanks dat er veel mensen binnen zijn, kun je alles goed zien.

In 2020 zijn de serres geopend van 17 april tot en met 8 mei. Bekijk de openingstijden en meer informatie op de officiële website. Parkeren kan tegenover de ingang, maar het parkeerterrein zag er niet heel groot uit. Reis je met de trein? Dan kun je uitstappen bij station Bockstael.

Koninklijke serres van Laken, Koninklijke Parklaan 61 in Brussel. Toegangsprijs: €4. Onder de 18 jaar gratis.

Na je bezoek aan de serres Brussel in? Bekijk hier alle hotspots in Brussel.

Ook leuk: Plantentuin Meise

Ben je te laat om de Koninklijke Serres in Laken te bezoeken? Plantentuin Meise is het hele jaar open – met uitzondering van enkele feestdagen.