Zelf stoofvlees maken

Eens in de zoveel tijd voel ik een drang om in de keuken te staan. Toen ik opeens zin had om voor het eerst in mijn leven stoofvlees te maken, maakte ik van die gelegenheid gebruik.

Recept voor stoofvlees

Geen uniek Gids voor het Zuiden-recept, al is dat misschien maar goed ook. Voor deze Vlaamse klassieker gebruik ik een stoofvleesrecept van Jeroen Meus.

Ingrediënten voor stoofvlees

• Ui • rundvlees • zout • bruin bier • laurierblaadjes • tijm • kruidnagels • Luikse stroop • bruine boterham • mosterd • natuurazijn • peterseliestengels • boter

Voor stoofvlees heb je niet heel veel ingrediënten nodig en alles is makkelijk verkrijgbaar. In de supermarkt ligt een bakje vlees waar ‘stoofvlees’ op staat, ideaal. De friet besluit ik aan het frietkot over te laten. De lastigste vraag die dan overblijft: welk bier moet ik gebruiken? Ik vind het bierschap vrij imponerend, ik ben geen kenner en geen bierdrinker. Uit voorzorg google ik naar een lijst met bieren die je kunt gebruiken om stoofvlees te maken. Bekijk hier een lijst met 17 bieren. Leffe Radieuse wordt getipt als ‘makkelijk te vinden als je niet in België woont’. In België blijkt dat ook het eerste bier te zijn dat ik zie staan. Mijn bierkeuze voor het stoofvlees is geen kwestie van smaak dus, maar gewoon blinde paniek.

Zo maak je stoofvlees

Als voorbereiding heb ik een paar tips opgezocht die de kans van slagen te vergroten:

  • Kies rundvlees met een randje vet.
  • Zorg dat de stukjes vlees ongeveer even groot zijn, zo garen ze even snel.
  • Schroei het vlees eerst dicht in een aparte pan.
  • Je kunt stoofvlees eventueel in de oven laten stoven. Zet de oven op ongeveer 150 graden.
  • Kook het bier voordat je het in je stoofpot gooit. Gooi nóóit koud bier over het vlees.
  • Heb geduld. Veel geduld. Het stoofvlees moet langzaam garen. Gaat het te hard zet je pan dan op de kleinste pit.

Voor het stappenplan om het gerecht te bereiden, kun je op de website van Jeroen Meus kijken.

Het verdict

Ik moet eerst iets bekennen: ik heb nooit eerder stoofvlees gegeten en heb dus geen vergelijkingsmateriaal. De smaak van de saus is goed, voor zover de saus niet verdampt is – er is niet veel van over. Ik heb er uiteindelijk bouillon bijgedaan om er toch wat meer saus aan toe te voegen. Het vlees is te taai. Ik denk dat het niet aan het recept ligt, maar aan mij. Koken blijft bij mij een kansspel en dit keer heb ik de jackpot niet gewonnen. Mijn vriend die dit moet eten duidelijk ook niet. Volgende keer laat ik stoofvlees maken over aan een professional, of op zijn minst aan een Belgische amateurkok. Leuk geprobeerd.

Bonustip: stoofvlees met friet is blijkbaar geen dinsdagse maaltijd. onze favoriete frituren/frietkoten/snackbars in Antwerpen zijn allemaal gesloten op dinsdag.

Kooktalent: -1
Fotografietalent: -1
Planning: 1

Heeft iemand dé tip om het stoofvlees te maken, of kan ik de volgende keer beter ergens bestellen?