De elektronische vreemdelingenkaart: dit is handig om te weten

Hoera! Na je inschrijvingsprocedure kun je eindelijk je vreemdelingenkaart ophalen. Als je als EU-burger langer dan drie maanden in België blijft, ontvang je misschien net zoals wij een E-kaart. Maar wat kan je eigenlijk met die kaart? En hoe kan je ermee inloggen?
De elektronische vreemdelingenkaart ziet eruit als de Belgische identiteitskaart en het is tevens je identiteitskaart voor binnen België. Vergeet alleen niet dat een vreemdelingenkaart geen geldig reisdocument is om naar het buitenland te reizen. Het is je bewijs dat je bent ingeschreven in het Belgische rijksregister.
De vreemdelingenkaarten lopen van A-kaart tot H-kaart. Bekijk het overzicht van de verschillende kaarten.
Elektronische vreemdelingenkaart
In België is de identiteitskaart een eID, er zit een chip in de kaart, waardoor je gegevens uitgelezen kunnen worden door een computer. Meld je je bijvoorbeeld aan bij een loket, dan hoeven ze je je gegevens niet over te nemen. Je foto is ook meteen beschikbaar, handig als je een treinabonnement aanvraagt aan het loket bij het station. Sommige winkels zetten zelfs het garantiebewijs van een aankoop op je eID. Daarnaast gebruik je je kaart om bijvoorbeeld in te loggen bij overheidswebsites of je belastingaangifte in te vullen.
Bekijjk de website van eID voor meer informatie.
Inloggen met je eID
Om in te loggen heb je je eID nodig en de pincode die je erbij hebt gekregen. Je moet de juiste software installeren op je computer of laptop. Verder heb je een kaartlezer nodig, die krijg je (in Antwerpen) niet bij de ontvangst van je kaart. Je kunt er een kopen. Als je een Belgische computer/laptop koopt, zit er soms zelfs een kaartlezer ingebouwd. Bij sommige banken werkt je kaartlezer ook met je eID, dat is bij Belfius het geval.
Inloggen zonder kaartlezer
Je hoeft niet per se altijd in te loggen met een kaartlezer. Een andere optie is de app Itsme instellen. Handig, want dan kun je op veel plekken inloggen door in je app te bevestigen dat jij het bent. Zo heb je je codes veel minder vaak nodig. Je kan Itsme instellen via verschillende banken, bijvoorbeeld KBC of ING.
Tip: Bewaar de pin- en pukcode van je kaart goed, het kan even duren voor je nieuwe codes ontvangt als je de oude kwijt bent. Dat kan erg vervelend zijn als je ze dringend nodig hebt om een belangrijk document te ondertekenen.
Bekijk al onze praktische tips voor emigreren naar België.
Handige websites over de eID
We delen deze tips vanuit onze eigen ervaring en weten er zeker niet alles over. Heb je nog handige tips? Laat het ons dan zeker weten. De onderstaande websites kunnen misschien nuttig zijn:
eID
De officiële website van eID.
Website Vlaanderen
Een instructie over inloggen en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook als inloggen bijvoorbeeld niet lukt.
Itsme
Een handige app om in te loggen met je eID zonder dat je een kaartlezer en je codes nodig hebt.
Doccle
Je kan Doccle vergelijken met een soort MijnOverheid. Je kan de communicaties van verschillende partijen koppelen aan de app/website Doccle. Zo ontvang je bijvoorbeeld brieven van de belasting, de mutualiteit, je waterrekening of je loonbrief in Doccle in plaats van met de post. Er werken veel partijen samen met Doccle, maar het is niet mogelijk om alles eraan te koppelen.
Beeld: Pexels
Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] je nu een Belgisch paspoort? (Nee, wel een vreemdelingenkaart die lijkt op de Belgische […]