vreemdelingenkaart

Een jaar geleden waren we allebei druk bezig met al het geregel rondom onze emigratie. Shirley was al verhuisd, maar haar afspraak bij het vreemdelingenloket liet lang op zich wachten. Marlous was druk bezig met het vinden van een appartement en had nog geen tijd gehad om stil te staan bij alle andere dingen die ze moest regelen. Tijd om terug te blikken op die periode.

Regelmatig hebben we gevloekt en zijn er zelfs wat tranen gevallen. Hoewel België lid is van de EU, moet je je als Nederlander bij verhuizing melden als vreemdeling. Waar we in het begin nog – misschien wat naïef – dachten te verhuizen, merkten we al snel dat het qua alles wat je moet regelen toch echt een emigratie is.

Aanmelden bij vreemdelingenzaken

Om je inschrijving te starten kun je je aanmelden bij het vreemdelingenloket/vreemdelingenzaken. De eerste aanmelding voor gemeente Antwerpen doe je online, daarna krijg je een uitnodiging om langs te komen. Je moet tijdens die afspraak wat documenten meenemen, zoals je paspoort/identiteitsbewijs, pasfoto en als je dat hebt een contract van je werk of inschrijving van je eigen onderneming.

Je hebt als EU-burger recht om langer dan 3 maanden in België te verblijven in de volgende situaties:

  • als je werknemer bent
  • als je zelfstandige bent
  • als je naar België komt om werk te zoeken
  • als je voldoende bestaansmiddelen hebt + een eigen verzekering voor zorgkosten
  • voor studenten zijn er speciale regelingen

Bron: IBZ Federale Overheidsdienst

Eenmaal bij het vreemdelingenloket zijn er verschillende opties: gezinshereniging, je kunt je aanmelden als werkzoekende of op basis van je eigen vermogen (bijvoorbeeld omdat je inkomsten uit je eigen bedrijf hebt, of omdat je een pensioen ontvangt). Of en hoe je die opties uitgelegd krijgt, kan wel eens verschillen hebben wij ontdekt.

Je kiest voor een procedure, die wordt gestart en vervolgens krijg je 3 maanden de tijd om bewijzen in te dienen (bijvoorbeeld een contract van je werk of een overzicht van je vermogen). Heb je de juiste bewijzen aangeleverd dan kan en mag het vreemdelingenloket je verblijf goedkeuren. In dat geval kan het snel gaan en kun je je Belgische vreemdelingenkaart bij de volgende afspraak ophalen (een pasje dat eruit ziet als een Belgische ID-kaart). Gefeliciteerd, je bent een officiële Niet-Belg!

In ingewikkeldere gevallen gaat je aanvraag eerst nog langs Brussel, dan duurt het minimaal 3 maanden extra, zoals bij Shirley het geval was.

Shirley: Mijn inschrijving ging iets minder soepel dan verwacht

‘Vol goede moed meldde ik me bij Vreemdelingenzaken. Op dat moment wist ik niet eens wat mijn opties waren en dat werd ook niet verteld. Ik was aan het solliciteren, dus ik werd ingeschreven als werkzoekende. Er werd bij het loket heel makkelijk over gedaan en ik was dus best verbaasd toen mijn mail met bewijzen werd afgekeurd. De toelichting: ik moest me inschrijven als werkzoekende bij VDAB (de Belgische versie van het UWV).

Ik had één probleem

Ik werkte 4 dagen per week op freelancebasis voor mijn oude werkgever. Omdat ik niet de ambitie had om als zelfstandige te blijven werken, liet ik mijn freelanceopdachten uitbetalen door een payrollbureau. Zij zetten het brutobedrag om naar netto, waardoor je op papier in dienst bent bij het payrollbureau in plaats van werkt als freelancer. Ik was dus niet werkloos en ook niet per direct beschikbaar voor de arbeidsmarkt, zoals het VDAB in de voorwaarden heeft staan. Ik kon/wilde me dus niet inschrijven bij VDAB.

Drie maanden extra

Je zou zeggen dat mijn werk mooi bewijs was om mijn inschrijving in België te regelen. Niet dus. De contracten die ik van mijn werk had gekregen, werden afgekeurd. Het bewijs dat Vreemdelingenzaken wél graag wilde zien, kreeg ik niet geregeld doordat ik afhankelijk was van verschillende tussenpartijen. Ik voldeed bijna aan het hele rijtje voorwaarden voor vreemdelingen: ik werkte, ik zocht een baan in België, ik had bewijs aangeleverd van mijn vermogen en had mijn eigen zorgverzekering. Maar de drie maanden waren om en mijn situatie werd beoordeeld als ‘te complex’ om direct goed te keuren. Mijn dossier moest langs de federale overheidsdienst in Brussel. Er worden daarvoor automatisch drie maanden bij opgeteld voor je de uitslag en je vreemdelingenkaart krijgt.

Eind goed al goed

In de tussentijd vond ik een vaste baan. Triomfantelijk stuurde ik het contract na aan de federale overheidsdienst. Niet dat het de boel versnelde, maar toch. Op de dag van ‘de uitspraak’ zoals de brief het officieel noemde, was ik toch een klein beetje zenuwachtig. Maar het was gelukt, ik mocht mijn vreemdelingenkaart aanvragen. Ik verhuisde in april 2019 naar Antwerpen. In januari 2020 had ik eindelijk mijn felbegeerde vreemdelingenkaart in handen.

Mijn advies voor Nederlanders die naar België verhuizen: Achteraf gezien heb ik me veel te druk gemaakt over een situatie die ik niet zelf in de hand had. Neem je inschrijving en de bewijzen serieus, maar onthoud vooral: geduld is een schone zaak.’

Marlous: Zo kan het ook

Omdat het bij Shirley niet helemaal soepel ging, besluit Marlous zich in te schrijven onder ‘eigen vermogen’, ze had immers nog een eigen bedrijf. Marlous: ‘Naast een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel, had ik ook enkele facturen van vaste opdrachtgevers afgedrukt. Daarnaast had ik een printscreen gemaakt van mijn spaarrekening. Daar stonden geen miljoenen op, maar toch wel wat. Al sloeg toen de twijfel toe: hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? Ik probeerde hier achter te komen bij het vreemdelingenloket, maar hier kon geen duidelijk antwoord op worden gegeven. Vijfduizend euro? Tienduizend? Of moest ik in het vijfvoudige denken?

Binnen no time een vreemdelingenkaart

Ik begon er stress van te krijgen. Ondertussen was ik al druk aan het solliciteren: hoewel ik me wilde inschrijven met mijn eigen bedrijf, was ik eigenlijk van plan om in België weer in loondienst te gaan werken. Ik koos voor het inschrijven met mijn eigen bedrijf omdat ik dacht dat dat de snelste optie zou zijn. Uiteindelijk kreeg ik binnen drie maanden een contract aangeboden en kon ik mijn aanmelding wijzigen naar ‘werkzoekende’. Ik diende mijn contract in en binnen no time lag mijn vreemdelingenkaart voor me klaar. Bleek dat dus toch sneller te werken.’

Als je er middenin zit lijkt het altijd erger

Achteraf viel het dus allemaal best wel mee, die inschrijving in België. Als je er middenin zit lijkt het altijd erger dan het is. Ons beste advies is toch om een baan te zoeken in België (of beter nog: zorg dat je er al een hebt voordat je hier naartoe verhuist). Dan is je inschrijving een fluitje van een cent.

Handige websites als je emigreert naar België