Emigreren rijbewijs

Het staat volgens mij op iedere emigratiechecklist: controleer de geldigheid van je rijbewijs. Bij mij ging het bijna mis en even was ik bang dat ik zonder rijbewijs zou komen te zitten.

Genoeg te regelen

In aanloop naar een emigratie heb je genoeg te regelen en daarom had ik me niet met mijn rijbewijs bezig gehouden. Voor mijn gevoel was mijn rijbewijs nog lang geldig. Toen na mijn verhuizing de rust was teruggekeerd, besloot ik eens te kijken hoe het met mijn rijbewijs zit.

Emigreren? Rijbewijs laten registreren is verstandig

Ik ontdekte dat het in België wordt aangeraden om je buitenlandse rijbewijs te laten registreren bij de gemeente. Dat voorkomt gedoe als je je rijbewijs kwijtraakt of hij gestolen wordt. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Op naar het stadsloket om mijn rijbewijs te laten registreren dus.

Rijbewijs verlengen in België

Ik zag ook dat mijn rijbewijs in november verloopt en besloot meteen uit te zoeken hoe het verlengen in België werkt. Dat leverde me bijna een hartverzakking op. Na je uitschrijving uit Nederland mag je daar niet meer verlengen. In België daarentegen mag je je rijbewijs pas verlengen zodra je er zes maanden woont.

Dat zóu allemaal precies goed uitkomen, maar de gemeente houdt de datum aan van mijn afspraak bij vreemdelingenzaken. Ai, daar moest ik destijds vijf weken op wachten. Dat betekent dat mijn rijbewijs eerder verloopt dan dat ik zes maanden in België ben.

Moet ik opnieuw rij-examen doen?

Ik zie meteen allemaal doemscenario’s voor me. Opnieuw rij-examen doen… ik krijg het er warm van. Er kwamen drie medewerkers aan te pas om alles dubbel te checken, maar gelukkig blijkt het verlengen van mijn rijbewijs onder een uitzondering te vallen. En zo liep ik vorige week het stadsloket uit met mijn eerste Belgische document. Geen verblijfsvergunning voor vijf jaar, maar een rijbewijs.

Meer informatie over emigreren en je rijbewijs

Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Emigreren kan soms complex zijn en iedere situatie is anders. Online kun je meer informatie vinden over emigreren en je rijbewijs. Bij problemen is het is verstandig om contact op te nemen met de bevoegde instanties, die kunnen uitleg geven over jouw persoonlijke situatie.

Lees ook: Alle praktische verhuistips van Gids voor het Zuiden

Zou jij het zien zitten om opnieuw rij-examen te doen?

Matthew Henry