Belgische TV-programma's

Eerlijk gezegd kijk ik nog zelden naar TV. Het lijkt alsof er altijd alleen maar dezelfde, saaie programma’s voorbij komen. Je begrijpt dat er een wereld voor me open ging toen ik in België TV ging kijken!

Belgische TV-programma’s

Goed, nu was de Belgische televisie niet helemaal nieuw voor mij. Wie keek er vroeger niet naar de Ketnetkroket? Ook ik ben opgegroeid met Studio100. En in Nederland ontvangen we gewoon Eén en Canvas. Maar dat zijn natuurlijk niet de meest spannende zenders..

Ik leerde de Belgische TV-programma’s pas beter kennen toen ik bij mijn vriend thuis kwam, waar we vaker televisie keken. Ook liet mijn vriend me af en toe korte clips op Youtube zien van bekende Belgische TV-programma’s. Inmiddels heb ik een lijstje met favorieten die zeker de moeite van het kijken waard zijn. Hoewel deze programma’s niet allemaal in Nederland worden uitgezonden, kun je ze vaak wel online terug bekijken.

1. Komen eten

Ik begin gelijk met m’n favoriet: Komen eten. Het concept is simpel: zet vier random Belgen bij elkaar, elke dag koken ze een drie gangen menu voor elkaar en geven ze elkaar punten. Punten voor het eten en voor sfeer en gezelligheid. Aan het eind van de week is er dan een winnaar. Ik geloof zelfs dat hier ook een Nederlandse variant van is uitgezonden.

Waarom dit mijn favoriete programma is? Omdat het zo lekker kneuterig is. Je krijgt een kijkje in de keuken van échte Belgen en leert zo een hele hoop verschillende types (en accenten) kennen. Als Nederlander vind ik dat extra leuk. Daarnaast houd ik van kookprogramma’s, maar liefst wel zo realistisch mogelijk. De meeste gerechten uit Komen eten zijn niet al te moeilijk om na te maken.

Al met al is het programma best cringy, maar dat maakt het denk ik voor mij zo leuk. M’n guilty pleasure.

2. Wat als?

Dit is zo’n programma dat ik leerde kennen omdat mijn vriend clips ervan op Youtube liet zien. Eerlijk gezegd heb ik het programma nog nooit op TV gezien, maar wel bijna alle clips op Youtube bekeken. In Wat als? worden allerlei korte situaties geschetst, vaak met grappig resultaat.

Enkele voorbeelden: ‘Wat als je te snel vrienden maakte?‘, ‘Wat als boekhouder een ‘droomjob’ was?‘ en ‘Wat als dubbelzinnigheden niet bestonden?‘.

Eigenlijk moet je de sketches gewoon zien! Er zijn er super veel op Youtube te vinden, dus altijd leuk om er een paar te kijken als je niets te doen hebt.

3. Hoe zal ik het zeggen?

Van dezelfde makers als ‘Wat als’, dus wederom korte en grappige sketches. Maar dit keer met BV’ers (= Bekende Vlamingen) en onschuldige Belgen in de hoofdrol! In ‘Hoe zal ik het zeggen?’ worden boodschappen doorgegeven met behulp van Jens Dendoncker, een Vlaams komiek. Want hoe vertel je je puberzoon voor de duizendste keer dat hij wat vaker met de hond moet gaan wandelen? Hoe zeg je aan je collega dat hij eindelijk zijn rijbewijs moet halen?

Nou, daarvoor schakel je dus Jens en z’n team in, en dat leidt tot hilarische situaties. Ook hiervan staan een heleboel clips op Youtube, waarvan deze en deze toch wel m’n favorieten zijn.

Dit zijn ze: De beste Belgische series op Netflix

Op zoek naar meer Belgische TV tips? Klik hier!