Gratis in Antwerpen

Tijdens een stedentrip of een dagje weg is het makkelijk om veel geld uit te geven. Gelukkig is er genoeg gratis in Antwerpen.

1. Het uitzicht vanaf het MAS bekijken

Deze tip delen we regelmatig op Gids voor het Zuiden, we zijn allebei gek op het uitzicht vanaf het MAS. Ga met de roltrappen naar het dak van het MAS voor het mooiste uitzicht over Antwerpen. En extra leuk: het is gratis.

2. Gratis naar het museum

Iedere laatste woensdag van de maand zijn er zeven musea gratis te bezoeken. Van het MAS en Red Star Line Museum tot het Rubenshuis. Bekijk welke musea iedere laatste woensdag van de maand gratis zijn.

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen
Bij Museum Mayer van den Bergh ontdek je de bijzondere persoonlijke kunstcollectie van Fritz Mayer van den Bergh.

3. Ontdek de stad aan de hand van street art

Met Antwerp Museum App kun je verschillende wandelroutes volgen. Wij volgden al de street art-wandeling en de stripmurenroute. Beide wandelingen zijn een aanrader, omdat ze je ook eens buiten de gebaande paden van het centrum brengen.

4. Wandelen in het park

Je kunt natuurlijk naar het Stadspark, maar de leukste parken van Antwerpen vind je iets buiten het centrum. Bij Park Spoor Noord spelen op zonnige dagen de kinderen in de fonteinen. Het Rivierenhof leent zich voor een wat langere wandeling en je kunt er gratis naar de kinderboerderij. In het Boekenbergpark is een Zwemvijver.

5. Naar het Middelheim Museum

Wist je dat het Middelheim Museum gratis is? Je vindt er oude en nieuwe kunst gecombineerd in een mooi park.

6. Bewonder de Sint-Pauluskerk

Vergeet het Rubenshuis, in de Sint-Pauluskerk is ook een werk van Rubens te bewonderen. Daarnaast is het een bijzondere kerk, waarvan een deel uit een ruïne bestaat. Misschien wel de mooiste kerk van Antwerpen.

Sint-Pauluskerk Antwerpen

7. Wandel door de voetgangerstunnel

De houten roltrappen zijn nog steeds de originele roltrappen van toen de voetganegrstunnel opende. Je wandelt ruim dertig meter onder de Schelde naar de linkeroever, waar je mooi uitzicht hebt op de Antwerpse skyline.

8. Slenter door het Begijnhof

In de binnenstad is het Begijnhof een oase van rust aan een mooie binnentuin. De moeite waard om doorheen te lopen.

9. Bekijk planten in Den Botaniek

Oorspronkelijk werd de kruidentuin aangelegd voor het ziekenhuis. Er stonden meer dan zeshonderd verschillende planten, die gebruikt werden om medicijnen te maken. De tuin bestaat nog steeds, inmiddels met meer dan tweeduizend planten.

10. Wandel over de Cogels-Osylei

Misschien heb je wel eens van de Cogels-Osylei gehoord. De straat in de wijk Zurenborg staat bekend om de art nouveau stadspaleizen.

Cogels-Osylei in Antwerpen

Meer tips over Antwerpen

Beeld: Visit Flanders