Hobokense Polder

Zin in een groene wandeling vlakbij de stad? Ten zuiden van Antwerpen vind je het natuurreservaat Hobokense Polder. Ideaal voor een wandeling en om van het groen te genieten.

Ik hou van wandelen door de stad. De afgelopen weken was het door deze hele situatie voor stadse begrippen superrustig – er reden amper auto’s. Eigenlijk uniek om zo van de stad te kunnen genieten. Maar na de zoveelste stadswandeling had ik wel eens zin om door de natuur te wandelen. En zo ging ik afgelopen weekend richting de Hobokense Polder. Je vindt dit natuurreservaat van 170 hectare ten zuiden van Antwerpen, bij de stad Hoboken.

Polder?

De naam ‘Polder’ is eigenlijk een beetje misleidend. Ooit was hier inderdaad een polder, maar ondertussen zijn die kenmerken er allang niet meer. In de jaren ’60 werd het gebied opgehoogd met zand dat over was bij de aanleg van de E3 (nu E17). Het was bedoeld voor de Polderstad die ze wilden maken. Een deel van de Polderstad is gebouwd, maar daarna kwam het project stil te liggen. In het gebied dat nu de Hobokense Polder heet, is de natuur vervolgens volop haar gang gegaan.

Wandelen in de Hobokense Polder

Natuur in vrije loop in de Hobokense Polder

En daar kunnen we nu van profiteren. Er ligt een aantal kilometer aan wandelpaden, er zijn verschillende punten om vogels te spotten en in het reservaat wonen Galloways en paarden, die je in het wild kunt spotten.

Wandelingen door het groen

Vanuit Antwerpen Centrum is het ongeveer een uurtje wandelen naar de Hobokense Polder. In de Polder kun je kiezen voor verschillende wandelingen. Ik koos voor 3,5 kilometer, omdat we al een tijdje onderweg waren. Er is ook een route van 7,5 kilometer. Die wil ik volgende keer graag doen, maar dan ga ik wel eerst op de fiets naar de Hobokense Polder.

Bekijk de pdf met wandelroutes.