Heimwee en nostalgie

Wie had gedacht dat mijn eerste vleugje heimwee niet op Koningsdag, maar tijdens een 90s en 00s party zou zijn?

Iets dat ik me tijdens een 90s en 00s party bij Plein Publiek (toffe plek) in Antwerpen realiseerde: nostalgie is een vreemd iets.

Nos·tal·gie (de; v)

heimwee: nostalgie naar de goede, oude tijd

Van Dale

Nostalgie is voor iedereen anders, maar het is ook een klein beetje aan een land gebonden. Tijdens het feestje werd er ingewreven dat niet alle (muziek)hypes uit de 90s en 00s de grens zijn overgegaan. En sommige maar deels… Zo heeft Walk On Water van het Belgische Milk Inc. Nederland bereikt. Al hebben er in Nederland maar zestien hits van Milk Inc. in de top 40 gestaan, tegenover meer dan dertig hits in de Belgische top 40. Ik heb geen idee wie de eerste Belgische winnaar van Idols – dat in België blijkbaar Idool heette – was en welk nummer hij of zij zong. Voor mij blijft het een finale tussen Jim en Jamai. En ‘het liedje dat vroeger op elke fuif gedraaid werd’ waarop iedereen losgaat? Heb ik nog nooit gehoord. Ik vind het een gek idee om niet alle nostalgie in mijn eigen (nieuwe) land te kennen.

Iets dat er niet meer is

Maar is het echt heimwee? Ik ben altijd al nostalgisch aangelegd; herinneringen ophalen, oude playlists luisteren. Waarschijnlijk zou ik hetzelfde vage heimwee-gevoel hebben op een Nederlands 90s en 00s-feest. Door de muziek die vroeger gedraaid werd op schoolfeesten, het nummer dat ik altijd hoorde in de kroeg tijdens mijn stapvakantie in Hongarije…

Mokums.nl beschrijft nostalgie en heimwee mooi: Je hebt heimwee naar een bepaalde plek, dat kan ook het land zijn waar je vandaan komt. Veel mensen hebben tijdens de vakantie heimwee naar Nederland. Nostalgie heeft altijd betrekking op iets dat er niet meer is zoals een danszaal waar je altijd kwam, een oude woonwijk, film of ‘liedjes van weleer’.

Ik heb geen heimwee naar Nederland, maar heimwee naar 2008. Die goede oude tijd.

Gelukkig is de nieuwe tijd ook goed.
Foto: Namroud Gorguis