cijfer 8

Inmiddels vind ik het niet meer zo moeilijk om een Belg van een Nederlander te onderscheiden (en vice versa). Natuurlijk wordt dat verschil al snel duidelijk wanneer men begint te praten, maar ook zonder de verschillende dialecten lukt het me inmiddels al aardig.

Zo vind ik de Belgen in de grote steden over het algemeen vaak wat stijlvoller gekleed dan Nederlanders uit de randstad (in de provincies is het een ander verhaal, haha). Ook zijn Nederlanders vaak wat langer en wat blonder, en hebben Belgische meisjes voor mijn gevoel vaker een froufrou (een pony, niet het paard maar het plukje haar op je voorhoofd).

Het cijfer 8

Mocht je nou echt een keer twijfelen of je met een Belg of een Nederlander te maken hebt, en kan je het niet uit het dialect of uiterlijke kenmerken deduceren, vraag je proefpersoon dan eens het cijfer 8 te schrijven. Ik heb deze test meerdere malen uitgevoerd, en hij werkt altijd.

Zie hierboven het cijfer 8, meerdere keren geschreven door mijn vriend (een Belg) en door mijzelf (een Nederlander). De dikke cijfers zijn geschreven door m’n vriend, de dunne lijntjes komen van mijn hand. Zien jullie het verschil? De ‘Belgische 8’ lijkt meer op het infinity teken op z’n kant, de ‘Nederlandse 8’ heeft een wat ‘bredere taille’.

Waarom dit verschil bestaat en hoe het ooit is ontstaan; geen idee. Maar het werkt wel! Hoe schrijf jij het cijfer 8? Benieuwd naar meer verschillen tussen Nederland en België die ons opvallen?