Uitstrijkje

Als je als vrouw in Nederland dertig wordt, weet je welk ‘cadeau’ er binnenkort op je deurmat valt: een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Uitstrijkje: het verschil tussen Nederland en België

In Nederland krijg je vanaf je dertigste iedere vijf jaar een uitnodiging. Ik had voor mijn verhuizing al een keer opgezocht hoe het in België zit. In België krijg je vanaf je vijfentwintigste iedere drie jaar een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Ik begreep van andere vrouwen dat het in België veel gebruikelijker is dan in Nederland om regelmatig op controle te gaan bij een gynaecoloog.

Ik was benieuwd waar het verschil in de leeftijdsgrens vandaan komt en besloot het op te zoeken. Het RIVM beantwoordt de vraag op hun website:

Bij vrouwen onder de 30 jaar zijn de nadelen van het bevolkingsonderzoek groter dan de voordelen. Bij deze vrouwen is de kans op HPV en licht afwijkende cellen groter. Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep vrouwen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30ste jaar een uitnodiging.

Bron: RIVM

Voordelen en nadelen

Er is dus over nagedacht. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen onder de dertig die een afwijkende uitslag krijgen, waarbij er wél iets aan de hand is. Een uitstrijkje vanaf een jongere leeftijd kan levens redden. Het is waarschijnlijk een afweging tussen de voor- en nadelen. En laten we eerlijk zijn, voor de zorgverzekering misschien ook een kwestie van hoe het in verhouding staat met de kosten?

Sowieso een afspraak maken

Zou ik de uitnodiging na mijn dertigste verjaardag mislopen door mijn emigratie? Ik had de datum zelf in ieder geval wel op mijn netvlies staan en had al besloten dat ik na mijn verjaardag sowieso een afspraak zou maken. Je hoort toch regelmatig dat vrouwen niet de gehoopte uitslag krijgen. Het is belangrijk om een uitstrijkje te laten maken en ik hoop dat andere vrouwen die uitnodiging ook niet zomaar aan de kant schuiven.

Ik weet niet of het toeval is of niet, maar vlak na mijn dertigste verjaardag lag er een (Belgische) uitnodiging op de mat. Ze hebben me gevonden. Meteen een goede reden om me eindelijk aan te melden bij een huisarts en mijn medisch dossier door te laten sturen. ✅

Meer lezen over mijn emigratie naar België? Je vindt mijn artikelen hier.

De artikelen van Marlous lees je hier.