Ieder jaar wordt er een Woord van het Jaar gekozen door Van Dale. Benieuwd naar de winnaar van dit jaar?

Interessant genomineerd woord

Er zijn in België negentien woorden genomineerd. De betekenis van sommige woorden kun je redelijk makkelijk raden. Dat de jeukrups een eikenprocessierups is, zagen we aankomen. Op de tweede plaats in de top drie staat het woord egelweg, een weg voor egels tussen twee tuinen.

Een stuk verrassender vind ik het woord toiletplant. Dat is dus géén plant die je in het kleinste kamertje van het huis zet…

Toiletplant

In Leuven groeien er op de oevers van de Dijle verrassende planten, zoals de tomaat, de pompoen, de kiwi en de goudbes. Er is zelfs een vijgenboom te vinden. De planten groeien uit zaden die vaak afkomstig zijn van menselijke uitwerpselen die via de riolen of rechtstreeks via de afwateringsbuizen van oude huizen in de Dijle terechtkomen. Daarom worden ze door biologen weleens toiletplanten genoemd. Ook langs andere waterlopen in België komen er toiletplanten voor.

Bron: Taaltelefoon

De grote winnaar in België: winkelhieren

Uiteindelijk stemde 33 procent van de stemmers op het woord winkelhieren. Een woord dat door de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) werd gelanceerd om mensen bewust te maken van de voordelen van lokaal winkelen.

Woord van het jaar in Nederland

Er zijn natuurlijk genoeg taalverschillen tussen België en Nederland. De lijst genomineerden was dan ook verschillend. In Nederland heeft het woord boomer de eervolle vermelding gekregen.

Boo·mer

(de; m,v; meervoud: boomers)

(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen; = fossiel

Bron: Van Dale