Le botaniste

Van alle Vlaamse steden ken ik Gent denk ik het best. Toen ik mijn vriend leerde kennen zat hij hier op kot, en hebben we samen alle koffiebarretjes en leuke restaurantjes verkend. Toch valt er nog altijd genoeg te ontdekken in Gent. Dit keer was het mijn vriend die mij liet kennismaken met een leuke nieuwe hotspot: Le Botaniste, een ‘plantbased’ food & wine bar.

Le botaniste Le botaniste

Le Botaniste: ‘Beautysalon for your insides’

Le Botaniste opende eind 2015 haar deuren in de Hoornstraat, op nummer 13. De eigenaar is Alain Coumont, ook de oprichter van het alom bekende Le Pain Quotidien. Inmiddels vind je Le Botaniste ook in Brussel en zelfs in New York! Wat al deze vestigingen met elkaar gemeen hebben, is dat je je in een vintage apotheek waant. Want, zo zeggen ze zelf; ‘We are a beautysalon for you insides. We are a plant-based organic food & natural wine bar.’

Le botaniste

Een plantaardig menu

Bij Le Botaniste is alles op het menu plantaardig en biologisch. Je hebt keuze uit verschillende bowls: een pasta met ‘soylognese saus’, een miso soep, een curry met rijst, een tajine en een salade. Daarnaast kun je ook je eigen bowl samenstellen met de verschillende ingrediënten van de standaard bowls. Eventueel kun je je menu uitbreiden met kleine snacks zoals een sushiroll en een kleine salade.

Wij konden niet kiezen, dus gingen we voor de miso soep en de curry, en wisselden we halverwege om. Dat was een goede keuze, want beide gerechten waren allebei heel erg lekker! De curry was gelukkig niet al te spicy, maar had wel veel smaak. De miso soep was een grote kom vol met groentes en tofu erin – die kregen we uiteindelijk niet eens helemaal op!

Zoals gezegd is het volledige menu bij Le Botaniste plantaardig, maar daar lever je zeker niet op in. De gerechtjes zijn zeer verfijnd – je mist geen vlees of zuivel. Nou dronken wij gewoon een glas water bij de bowls, maar ik ben nu ook heel benieuwd geworden naar de wijn! Die houden jullie nog van me tegoed.

Le botaniste Le botaniste

Het oog wil ook wat

Niet alleen het eten ziet er kleurrijk uit, ook de zaak zelf is prachtig. Bij binnenkomst lijkt het net alsof je in een oude apotheek binnenstapt. De serveuze draagt zelfs een oude witte doktersjas! In deze ruimte doe je je bestelling, een bowl kost gemiddeld zo’n €11. Vervolgens stap je in een volgende ruimte, waar een prachtige kroonluchter het plafond siert. Via een klein zijgangetje kom je uiteindelijk in de serre, waar je in een mooie lichte ruimte zit. Allemaal zonder al te veel poespas, enkel wat plantjes hier en daar.

Al met al echt een aanrader, ik kom hier zeker nog eens terug voor een wijntje!

Le Botaniste – Hoornstraat 13 in Gent.
Geopend van ma t/m za van 11.30 tot 21.00.

Bekijk ook onze andere hotspots in Gent.