hotspots in Brussel

Een van de leukste dingen aan een relatie met een Belg, is het verkennen van België. Wat in de praktijk vaak ‘een dagje weg’ is, voelt gelijk als een mini vakantie. Echter, Brussel trok me niet zo. Liever ging ik naar Gent of Antwerpen. Doodzonde bleek later, want ook Brussel is een hele toffe stad! Ik neem jullie graag mee op stap door Brussel, en zal de leukste hotspots in Brussel in dit artikel delen.

Brussel

Praktisch: vervoer naar Brussel vanuit Nederland

Vanaf Utrecht rijd je ongeveer in 2 uur naar Brussel. Let wel: als er geen files zijn. Vooral rondom Antwerpen en Brussel zelf kan het goed vast staan, check daarom voor je vertrek altijd even de huidige verkeerssituatie.

Het openbaar vervoer is natuurlijk ook een optie. Vanaf Rotterdam gaat er een rechtstreekse trein die je in 2,5 uur naar Brussel brengt. Een enkeltje kost €18 op doordeweekse dagen, €24 in het weekend. Ben je echt on a budget? Pak dan de bus! Maatschappijen zoals Flixbus en Ouibus rijden soms al voor een tientje naar Brussel.

Een nachtje eraan vastplakken? Zoek een hotel in Brussel

Velvet

Begin je dag met koffie bij Velvet

Wij kwamen ‘s ochtends vroeg aan, en begonnen daarom eerst met een ‘tas koffie’. Dat deden we bij Café Velvet. Een klein, maar heel internationaal zaakje: de andere vestiging staat namelijk in Medellín, Colombia. Hier drink je dan ook koffie van Colombiaanse bonen.

Naast koffie kun je hier ook terecht voor een lekker ontbijtje of een gebakje. Je vindt Café Velvet op de Brandhoutkaai 27.

Uitzichtpunt

Uitzicht over Brussel vanaf Parking58

Ik ben een sucker voor hoge uitzichtpunten, dus wandelen we door naar Parking58: een oude, ietwat louche uitziende parkeergarage waar je vanaf het dak mooi uitzicht over Brussel schijnt te hebben. We twijfelen even als de deur van de gammele lift open schuift, maar drukken toch maar op het knopje van de 10e verdieping.

Het weer is nog wat grauw, maar het uitzicht is inderdaad indrukwekkend! Als je goed kijkt kun je zelfs het Atomium zien. In de zomer verandert het dak van de parkeergarage in het weekend in een rooftop bar, inclusief nepgras en lichtslingers. Klinkt als een toffe hotspot! Maar ook buiten de zomer is dit een kort bezoekje waard. Je vindt Parking58 op de Bisschopsstraat 1.

hotspots in Brussel

Lunchpauze bij Chicago

Inmiddels is het al na twaalven en krijgen we trek, dus gaan we richting Chicago – een lunchzaakje dat me op Twitter is aangeraden door collegablogger Bart. Op het eerste gezicht oogt het wat rommelig, maar wel gezellig rommelig. Er staan verschillende soorten vintage stoeltjes (zelfs oude bioscoopstoelen!) en gekleurde tafeltjes in de zaak, wat planten hier en daar en de naam van de zaak hangt in neon-letters aan de muur.

De menukaart is al net zo vol en kleurrijk, hij staat vol lekkere dingen waardoor ik moeilijk kan kiezen. Uitgebreide ontbijtjes, quiches, sandwiches, tortilla’s, burgers, pasta.. als je met een uitgebreid gezelschap bent of geen idee hebt waar je zin in hebt, ben je hier aan het juiste adres. Ik ging uiteindelijk voor de Buddha-bowl en kreeg een grote kom vol lekkers. Geheel vegan trouwens. Je vindt Chicago op de Vlaamsesteenweg 45.

winkelen

Shoppen in Brussel

We blijven een beetje in het Noorden van Brussel, want het is er leuk! Er hangt een soort industrieel hip sfeertje, dat me doet denken aan Berlijn – maar dan wat chiquer. We belanden in Rue des Chartreux (of Kartuizersstraat, maar dat Frans klinkt toch chiquer hè?), waar een heleboel leuke winkeltjes zijn.

Zo koopt m’n vriend een nieuwe bril bij Hopono, een nieuwe broek bij Heureux en we kijken onze ogen uit bij Blender01. Hier moet je zijn voor de leuke boetiekjes en design interieur winkeltjes!

hotspots in Brussel

Streetart in Brussel

We besluiten richting het Europees Parlement te lopen, wat vanuit het Noorden nog wel even een wandeling is. Gelukkig breekt inmiddels het zonnetje door. Onderweg spotten we een heleboel toffe street art, Brussel zit er vol mee!

Opvallend veel kunstwerken zijn in ‘comic’ stijl, bekende stripfiguren zie je overal terug. Er is zelfs een speciale ‘striproute‘ die je langs alle street art in comic stijl leidt. Wij zijn gewoon per toeval tegen de kunstwerken aangelopen, maar als je meer tijd hebt is de striproute zeker de moeite waard.

hotspots in Brussel hotspots in Brussel

Uitzicht vanaf Kunstberg

Onderweg naar het Europees Parlement komen we bij de kunstberg, vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht over de stad. In de buurt ligt het koninklijk paleis, het paleis van Karel van Lotharingen en enkele koninklijke musea. Chic buurtje dus, hier hangt een heel ander sfeertje dan in het Noorden van de stad. Ik kijk m’n ogen uit naar alle prachtige gebouwen. Ik dacht altijd dat Brussel een beetje een ‘viezige’ stad was, maar daar zat ik dus flink naast.

hotspots in Brussel

Een laatste koffie bij MOK Specialty Coffee

Het Europees Parlement was euh, tja, een groot gebouw. Verder viel er niet heel veel te zien, dus besloten we rustig aan terug naar de trein te lopen. Inmiddels hadden we er al ruim 15 kilometer op zitten dus besloten we nog 1 koffie te doen voordat we naar huis gingen. We belandden bij MOK Specialty Coffee,  een lichte en strak ingerichte koffiebar. De koffie smaakt hier goed! Je vindt MOK in de Antoine Dansaertstraat 196.

hotspots in Brussel

Niet naar huis zonder een wafel

Ons bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder een wafel te eten, al was dit stiekem een Luikse (en dus niet een Brusselse) wafel. Rondom de grote markt vind je allerlei wafelkraampjes, maar de lekkerste schijn je bij Maison Dandoy te eten. Deze zit verspreid over drie plekken in de stad. Bestel 1 wafel met z’n tweetjes, dat is meer dan genoeg!

Nog wat aanraders

Wij aten en sliepen gewoon thuis, maar ik deed natuurlijk wel wat research en kwam nog tot de volgende leuke adresjes. Handig als je langer dan een dag in Brussel bent (of voor een volgende keer):

– Drink echte Ethiopische koffie bij Aksum
– Ga lunchen bij Walvis
– Eet pizza bij Mamma Roma
– Of burgers bij Manhattn’s
– Offf probeer de Peruaanse keuken bij King Kong
– En slaap bij DRUUM

En wat je kan skippen

  • Het Europees Parlement (want tja, veel valt er niet te beleven en het is een end weg!)
  • Atomium. Ligt ver buiten de stad en tja, het blijft een stel ballen hè?

Brussel; een positieve verrassing!

Zoals ik al zei stond Brussel niet bovenaan mijn lijstje van steden om eens te bezoeken, toch heeft de stad me positief verrast. De stad heeft zowel een wat ruigere als een chiquere kant, een soort mix van Berlijn en Parijs. Je kunt er goed shoppen en er zijn genoeg leuke hotspots te vinden.

Hoewel de stad op de grens van Vlaanderen en Wallonië ligt, spreken de meeste mensen Frans wat voor een instant vakantiegevoel zorgt. Ondanks de aanslagen van maart 2016 en de terreurdreiging is de sfeer in de stad goed. Het is er gezellig en rustig, ik heb me nul keer onveilig gevoeld. Brussel is zeker de moeite van het bezoeken waard!

Ben je op zoek naar meer leuke adresjes en tips voor Brussel? Check dan de categorie ‘Brussel’ op onze website.