Huis verkopen of verhuren

Je gaat emigreren, wat doe je met je (koop)huis: verkopen of verhuren? Ik zet de voor- en nadelen op een rij en vertel wat ik met mijn appartement heb gedaan.

Ik ben geen expert op dit vlak, dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Sta je voor dezelfde keuze? Laat je adviseren door professionals die weten waar ze het over hebben. Hieronder vind je een aantal afwegingen die voor mij belangrijk waren.

De voordelen van je huis verhuren

 • Het grootste voordeel van een huis verhuren: je hebt inkomsten door de verhuur.
 • Je kunt eventueel terug naar je eigen huis. Let wel op, een huurder heeft in Nederland veel rechten. Als je je zaken niet goed regelt, kun je als je terugkomt niet zomaar terug in je eigen huis.
 • Met de huurinkomsten betaal je je hypotheek af, waardoor je met de jaren steeds meer aan de verhuur kunt verdienen. Op de lange termijn kan de verhuur een bijdrage leveren aan je pensioen of als passief inkomen dienen.

De nadelen van je huis verhuren

 • Huurders hebben veel rechten in Nederland, op veel vlakken meer dan de verhuurder. Zorg dat je weet hoe alles zit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Reken jezelf niet meteen rijk. De huurinkomsten zijn belastingvrij, maar je betaalt belasting over een deel van de waarde van je huis.
 • Je blijft verantwoordelijk voor onderhoud en eventuele extra kosten.
 • Zorg dat je weet wat de regels zijn als je je huis na een paar jaar wil verkopen. In België betaal je volgens mij belasting over de overwaarde van een huis als je binnen tien jaar verkoopt en zelf het laatste jaar niet minimaal zes maanden in het huis hebt gewoond. Zoek uit of er andere regels zijn en of ze in jouw situatie van toepassing zijn.
 • Is de huurprijs die je in gedachten hebt eerlijk? Als de huurprijs wordt aangevochten bij een huurcommissie en de prijs gaat omlaag, heb je misschien een probleem.

De voordelen van je huis verkopen

 • Je bent niet meer door je huis verbonden met Nederland.
 • Als je huis meer waard is geworden of als je al een deel van je hypotheek hebt afgelost, hou je er wellicht een bedrag aan over, dat kun je in je nieuwe leven investeren.

De nadelen van je huis verkopen

 • Als je teruggaat naar Nederland heb je geen eigen huis meer. Maar zoals ik eerder benoemde: als je je huis verhuurt, kun je ook niet altijd zomaar terug.

Vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of je je huis wil verkopen of verhuren

 1. Wat zijn je (financiële) doelen? Zie je je huis als een investering, of heb je er meer aan als je hypotheekvrij bent?
 2. Welke optie levert je het meest op: nu en op de lange termijn?
 3. Wat zijn de kosten als je je huis verhuurt?
 4. Zou je het geld dat vastzit in je huis voor een langere tijd kunnen en willen missen?
 5. Hoeveel risico wil je lopen?
 6. Hoe gaat het met de huizenmarkt en huizenprijzen?
 7. Bij welke optie voel je je het best?

Wat heb ik gedaan met mijn appartement?

Een week nadat de hypotheek voor mijn appartement werd goedgekeurd, leerde ik mijn vriend kennen. Uiteindelijk heb ik vijf jaar plezier gehad van mijn eigen plek. In de eerste jaren moest ik er niet aan denken om afscheid te nemen van mijn huis. Na een paar jaar begon dat langzaam te veranderen. Uiteindelijk is een huis niet meer dan een huis, er zijn meer plekken met vier muren en een dak.
Hoe meer ik uitzocht over verhuren, hoe minder ik dat zag zitten. Toch heb ik vaak getwijfeld. Steeds als ik over mijn idee om mijn appartement te verkopen vertelde, riep iemand hoe makkelijk ik geld zou kunnen verdienen met het verhuren van een appartement in de stad. Dat is ongetwijfeld waar, niet voor niets kopen investeerders graag appartementen (denk ik).
De investeringen met het hoogste rendement hebben de hoogste risico’s. Dat geldt ook voor het verhuren van je appartement of huis. Iemand anders gaat jouw huis afleven, je blijft verantwoordelijk voor extra kosten en onderhoud. Die verantwoordelijkheid wil ik niet hebben. Daarnaast woon ik niet om de hoek, dus ik zou waarschijnlijk een partij willen inhuren om praktische zaken te regelen.
Het meest bepalende is mijn gevoel. Ik weet dat het me stress zal opleveren om ‘huisbaas’ te zijn. Ik denk dat ik er zelfs wakker van zou liggen. Doen wat goed voelt, is het belangrijkst. Ik heb er veel over nagedacht, heb getwijfeld en uren op Google doorgebracht. Maar voor mij was de uitkomst mijn appartement verkopen.

Heb jij er wel eens over nagedacht: wat zou jij doen?

En zo vond ik een nieuw appartement in Antwerpen.

Foto: Abe van Ancum