Huizenjacht Antwerpen

Er ging het één en ander vooraf aan mijn huizenjacht in Antwerpen, maar in juni was het zover. De jacht op een (huur)appartement in België werd geopend en dit heb ik ervan geleerd.

1. Zeg niet dat je op zoek bent naar huis als je een appartement zoekt

In Nederland krijg ik héél af en toe een opmerking als ik mijn appartement een huis noem. In België is dat onderscheid iets strikter dan in Nederland. Een appartement is een appartement en geen huis.

2. De huizenmarkt is heel anders dan die in Nederland

In Nederland is de huizenmarkt op hol geslagen, het aanbod is klein en de prijzen zijn hoog. In Antwerpen is het een ander verhaal. Er staat genoeg te huur en als je de prijzen vergelijkt met die in Nederland is het bijna een lachertje. Oké, het is niet goedkoop in Antwerpen: huren in Amsterdam of Utrecht is gewoon fucking duur. Het zou in Nederland niet in me opkomen om in één van de grote steden een appartement op een toplocatie te willen huren. Het idee alleen al is hilarisch. In Antwerpen kan het prima, zelfs als je twee slaapkamers zoekt. Ik werd er soms een beetje overmoedig van. Het verklaart misschien waarom ik ons inschreef voor het bezichtigen van een superfancy luxe afgewerkt appartement met twee badkamers, waar je met de lift in je eigen appartement uitkomt. Dat bleek bij nader inzien toch ‘te duur’. Tussen aanhalingstekens, want op zich was het prima geprijsd, maar het kan in Antwerpen goedkoper. Twee badkamers is wellicht een tikkeltje overdreven?

3. Het is slim om het aanbod op meerdere websites in de gaten te houden

In België is Immoweb één van de bekendere websites om een huis te vinden, maar het zoeken gaat er niet heel smooth als je het mij vraagt. Mijn persoonlijke favoriet is Zimmo. Maar stiekem heb ik niets gezien dat kan tippen aan Funda.

4. Professionele foto’s? Overrated

Ik heb grappige dingen voorbij zien komen op de foto’s van sommige appartementen: een wasrek met onderbroeken, twee kinderen op de bank, de weerspiegeling van degene die de foto maakt in zijn badjas. Aan de andere kant zijn sommige mensen juist dol op een herindeling speciaal voor de foto: de tv die achter de bank staat en dat soort fratsen. Natuurlijk worden schimmelige plekken in de badkamer vakkundig buiten beeld gelaten. Door de foto’s heen kunnen prikken, is in ieder land handig.

5. Een huis zoeken, is een goede manier om een stad te leren kennen

Ik kende Antwerpen alleen van een weekend weg en een paar korte bezoekjes. Mijn vriend komt ook niet uit Antwerpen, dus het was essentieel om de stad te leren kennen voordat we een huis (pardon, appartement) zouden huren. Je kunt op internet makkelijk uitzoeken welke wijken in een stad bekend staan als ‘leuk om te wonen’. Door twee keer een dag rond te fietsen in Antwerpen hebben we verschillende wijken ontdekt en dat geeft een verrassend goed beeld van de stad. Al snel herken ik terwijl we door de stad fietsen straatnamen van mijn online zoekrondes. Niet dat ik nu de weg écht ken, maar je moet ergens beginnen.

6. Begin niet te vroeg met zoeken

Zodra ik in mei wist dat mijn vriend per half augustus zijn huis had opgezegd, wilde ik uit enthousiasme (en controledrang) meteen beginnen met bezichtigingen plannen. Dat heeft niet veel zin, want de meeste huurappartementen kun je vrij snel betrekken. Mijn argument om toch alvast te bezichtigen: zodra het tijd is om actie te ondernemen, heb je vergelijkingsmateriaal achter de hand.

7. Iedereen heeft eigen wensen

Dit keer had ik niet alleen met mezelf te maken bij het vinden van een appartement. Soms best lastig, want hoewel mijn vriend en ik over veel dingen hetzelfde denken (graag een goede keuken en badkamer), bleken we allebei een afkeer te hebben voor een aantal dingen. Zo wil mijn vriend absoluut niet douchen in een bad en houdt hij niet van een schouw in huis. Ik vind zo’n schouw er gezellig uitzien, ik vind tegelvloeren afschuwelijk. De argumenten over het makkelijke onderhoud van tegels laten me koud. Het goede nieuws: geen enkel huis is perfect en juist de gekke dingen maken het juist uniek.

8. Snel reageren is belangrijk

Heb je het appartement van je dromen gezien? Ondanks dat er genoeg te huur staat in Antwerpen, zijn de mooiste appartementen snel verhuurd. Bel de makelaar meteen na je bezichtiging en de kans is het grootst dat dat pareltje binnenkort van jou is.

9. Er is meer…

Binnenkort neem ik jullie mee naar de wondere wereld van de Belgische berging (daar is iets geks mee aan de hand) en de plaatsbeschrijving is ook een eigen artikel waard.

Lees meer over mijn verhuizing naar België.

Hoe heb jij jouw huis – of appartement – gevonden?