Dit heb ik geleerd tijdens mijn huizenjacht in Antwerpen

Er ging het één en ander vooraf aan mijn huizenjacht in Antwerpen, maar in juni was het zover. De jacht op een (huur)appartement in België werd geopend en dit heb ik ervan geleerd.
1. Zeg niet dat je op zoek bent naar huis als je een appartement zoekt
In Nederland krijg ik héél af en toe een opmerking als ik mijn appartement een huis noem. In België is dat onderscheid iets strikter dan in Nederland. Een appartement is een appartement en geen huis.
2. De huizenmarkt is heel anders dan die in Nederland
In Nederland is de huizenmarkt op hol geslagen, het aanbod is klein en de prijzen zijn hoog. In Antwerpen is het een ander verhaal. Er staat genoeg te huur en als je de prijzen vergelijkt met die in Nederland is het bijna een lachertje. Oké, het is niet goedkoop in Antwerpen: huren in Amsterdam of Utrecht is gewoon fucking duur. Het zou in Nederland niet in me opkomen om in één van de grote steden een appartement op een toplocatie te willen huren. Het idee alleen al is hilarisch. In Antwerpen kan het prima, zelfs als je twee slaapkamers zoekt. Ik werd er soms een beetje overmoedig van. Het verklaart misschien waarom ik ons inschreef voor het bezichtigen van een superfancy luxe afgewerkt appartement met twee badkamers, waar je met de lift in je eigen appartement uitkomt. Dat bleek bij nader inzien toch ‘te duur’. Tussen aanhalingstekens, want op zich was het prima geprijsd, maar het kan in Antwerpen goedkoper. Twee badkamers is wellicht een tikkeltje overdreven?
3. Het is slim om het aanbod op meerdere websites in de gaten te houden
In België is Immoweb één van de bekendere websites om een huis te vinden, maar het zoeken gaat er niet heel smooth als je het mij vraagt. Mijn persoonlijke favoriet is Zimmo. Maar stiekem heb ik niets gezien dat kan tippen aan Funda.
4. Professionele foto’s? Overrated
Ik heb grappige dingen voorbij zien komen op de foto’s van sommige appartementen: een wasrek met onderbroeken, twee kinderen op de bank, de weerspiegeling van degene die de foto maakt in zijn badjas. Aan de andere kant zijn sommige mensen juist dol op een herindeling speciaal voor de foto: de tv die achter de bank staat en dat soort fratsen. Natuurlijk worden schimmelige plekken in de badkamer vakkundig buiten beeld gelaten. Door de foto’s heen kunnen prikken, is in ieder land handig.
5. Een huis zoeken, is een goede manier om een stad te leren kennen
Ik kende Antwerpen alleen van een weekend weg en een paar korte bezoekjes. Mijn vriend komt ook niet uit Antwerpen, dus het was essentieel om de stad te leren kennen voordat we een huis (pardon, appartement) zouden huren. Je kunt op internet makkelijk uitzoeken welke wijken in een stad bekend staan als ‘leuk om te wonen’. Door twee keer een dag rond te fietsen in Antwerpen hebben we verschillende wijken ontdekt en dat geeft een verrassend goed beeld van de stad. Al snel herken ik terwijl we door de stad fietsen straatnamen van mijn online zoekrondes. Niet dat ik nu de weg écht ken, maar je moet ergens beginnen.
6. Begin niet te vroeg met zoeken
Zodra ik in mei wist dat mijn vriend per half augustus zijn huis had opgezegd, wilde ik uit enthousiasme (en controledrang) meteen beginnen met bezichtigingen plannen. Dat heeft niet veel zin, want de meeste huurappartementen kun je vrij snel betrekken. Mijn argument om toch alvast te bezichtigen: zodra het tijd is om actie te ondernemen, heb je vergelijkingsmateriaal achter de hand.
7. Iedereen heeft eigen wensen
Dit keer had ik niet alleen met mezelf te maken bij het vinden van een appartement. Soms best lastig, want hoewel mijn vriend en ik over veel dingen hetzelfde denken (graag een goede keuken en badkamer), bleken we allebei een afkeer te hebben voor een aantal dingen. Zo wil mijn vriend absoluut niet douchen in een bad en houdt hij niet van een schouw in huis. Ik vind zo’n schouw er gezellig uitzien, ik vind tegelvloeren afschuwelijk. De argumenten over het makkelijke onderhoud van tegels laten me koud. Het goede nieuws: geen enkel huis is perfect en juist de gekke dingen maken het juist uniek.
8. Snel reageren is belangrijk
Heb je het appartement van je dromen gezien? Ondanks dat er genoeg te huur staat in Antwerpen, zijn de mooiste appartementen snel verhuurd. Bel de makelaar meteen na je bezichtiging en de kans is het grootst dat dat pareltje binnenkort van jou is.
9. Er is meer…
Binnenkort neem ik jullie mee naar de wondere wereld van de Belgische berging (daar is iets geks mee aan de hand) en de plaatsbeschrijving is ook een eigen artikel waard.
Lees meer over mijn verhuizing naar België.
Kaylin
Wij hebben ons huis ook gevonden via de website van zimmo. Na vier huizen te bezichtigen hebben we hét = ons huis gevonden. Kan amper geloven dat het nog maar 7 maanden geleden is!
Veel plezier en succes!
Gids voor het zuiden
Wat leuk! Waar ben je gaan wonen en zijn jullie inmiddels helemaal gesetteld? Wij hebben denk wel vijftien huizen bezichtigd, haha. Niet omdat de eerste veertien per se zo slecht waren, maar ik wilde me goed voorbereid voelen en weten wat we voor ons budget konden huren. Hopelijk genieten jullie nog lang van jullie huis! – Shirley
Romy
Wat een leuk artikel! Eigenlijk wel heel interessant om te horen hoe het er in België aan toegaat op de huizenmarkt. Bizar dat de prijzen daar eigenlijk heel erg meevallen ten opzichte van bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De prijzen hier zijn dan ook wel héél hoog op dit moment. Om dat eerste punt van huis/appartement moest ik wel lachen. Ik gebruik die twee termen altijd door elkaar, maar ben tot nu toe nog nooit gecorrigeerd 😉
Gids voor het zuiden
Ik in Nederland ook wel eens, maar steeds door dezelfde mensen, haha. Ik word er altijd een beetje opstandig van. Aangezien ik maar alleen woon is mijn appartement voor mij net een eengezinswoning 😉 De prijzen in Nederland zijn inderdaad extreem hoog op dit moment, best zorgwekkend. – Shirley
Leen
Alvast benieuwd naar die Belgische berging! 🙂
Gids voor het zuiden
Mijn Belgische berging heeft geen elektriciteit, dus een foto zit er niet in, haha. – Shirley
Marie de Jonge
Interessant om de verschillen te lezen tussen de Nederlandse en Belgische woningmarkt. Ik geloof ook dat het belangrijk is om verschillende websites in de gaten te houden. Ook kan het handig zijn om met een makelaar in gesprek te gaan. Zo kan je je wensen bespreken en je opties filteren.
Gids voor het zuiden
Een makelaar kan zeker een goed idee zijn. In Nederland is het op dit moment zo’n gekte dat steeds meer mensen een makelaar nodig hebben. En de makelaar kan natuurlijk ook helpen met praktische info.
Joëlle
Wat grappig om te horen dat de woningmarkt in België zo anders is. Eigenlijk zoals het in Nederland ook zou moeten zijn. In de Nederlandse grote steden kun je niet aankomen met voorkeuren voor niet douchen in bad of wel of geen tegelvloer, daar mag je blij zijn als je überhaupt iets zelfstandigs vindt dat je mág huren (of kopen, zelfs) qua inkomenseisen en kunt betalen.
Gids voor het zuiden
Zeker! Ik zei tijdens de zoektocht een paar keer hoe ‘goedkoop’ ik het in Antwerpen vind, maar eigenlijk is het omgekeerde waar: in Nederland is het gewoon veel te duur geworden 🙁 Een zorgwekkende ontwikkeling. – Shirley
Marie de Jonge
Bedankt voor de tips die ik goed kan gebruiken bij mijn eigen huizenjacht! Ik heb ook gemerkt dat het belangrijk is om snel te reageren. Ik probeer elke dag twee keer een moment in te plannen om te reageren op woningen die net online zijn gezet. Ik hoop op deze manier snel wat te vinden.
Ika
Ik denk erover om in Belgie te gaan huren! De Nederlandse huurprijzen zijn echt te gek voor woorden, ik kan ook haast nergens in omdat mijn brutoloon te laag is terwijl ik teveel verdien voor de sociale huur. 🙁 Enige wat mij tegenhoudt is dat ik in Den Haag werk en dan toch, op dagen dat ik niet thuis werk, creatief moet zijn met hoe ik erheen reis.
Gids voor het zuiden
Wat spannend! Die praktische vragen kun je alleen voor jezelf beantwoorden. Goed dat je er van tevoren over nadenkt. Succes met de keuze en eventuele huizenzoektocht!
Remco
Ik ben al 4maanden opzoek naar een appartement nabij turnhout. Na vele bezichtigingen en reageren krijg ik geen reply terug etc etc. Heb je toevallig nog tips?
Gids voor het zuiden
Hi Remco, wat vervelend dat je zoektocht niet zo vlot verloopt. Misschien een open deur, maar bel je ook? Beller is altijd sneller, soms zijn huizen al vergeven terwijl ze pas net online staan. Als je belt weet je bovendien zeker of je bericht goed aankomt! Groetjes, Marlous