grote koffer

Na een paar maanden in België te wonen zijn er inmiddels een aantal dingen die we soms ‘missen’ vanuit Nederland. Niets waar we niet zonder kunnen, maar het levert wel een leuk lijstje op.

Als ik heel eerlijk ben, zijn het vooral bepaalde levensmiddelen die ik mis. Gelukkig is België goed te bereiken met de trein, auto of Flixbus en is het geen probleem om een grote koffer mee te nemen. Kan je bepakt en bezakt met een koffer vol pindakaas de grens over!

Voor iedereen die net als wij naar België vertrekt, of dat nou voor een weekend of voor altijd is: zorg dat deze items in je koffer zitten!

  1. Geneesmiddelen. Waar je in Nederland bij elke drogisterij of supermarkt een doosje paracetamol of ibuprofen kunt kopen, kan dat in België alleen bij de apotheek. Gelukkig zijn er daar veel van, maar de prijs van deze geneesmiddelen ligt een stuk hoger. Betaal je in Nederland een euro voor een doosje ibuprofen, in België is dat al gauw het drie dubbele. Handig dus om een voorraadje uit Nederland mee te nemen!
  2. Pindakaas. In de supermarkt vind je vaak meer dan 20 soorten jam, en dan slechts 1 soort pindakaas. Meestal de standaard Calvé pindakaas. Als je net als ik een pindakaassnob bent en liever pindakaas met nootjes of met een gek smaakje (karamel-zeezout of sambal) wil heb je dus pech.
  3. Drop. Ik snap dat de winkels hier niet vol liggen met drop, ik geloof dat Nederlanders samen met de Denen een van de weinigen zijn die graag drop eten. Toch mis ik het wel! Neem dus een eigen voorraadje mee vanuit huis.
  4. Satésaus.  De lekkerste saus bij je frieten of bij kip, als je het mij vraagt. De Belgen denken daar duidelijk anders over. Bestel je hier een ‘kipsaté’ dan krijg je een kipspies, zonder pindasaus. Die neem je dus het beste zelf mee.
  5. IJsjes. Hiervoor moet je wel een speciale koffer hebben, maar we wilden ‘m toch noemen: ijsjes! Blijkbaar zijn de Belgen hier ook niet zo fan van? Het ijsschap is hier een stuk kleiner dan in de gemiddelde Nederlandse supermarkt.

Lange leve de Albert Heijn

Voor iedereen die voor een langere periode naar België gaat en het niet ziet zitten om steeds ritjes over de grens te maken hebben we goed nieuws. In Vlaanderen zit in de meeste steden ook een Albert Heijn. Daar vind je bovenstaande producten meestal wel. Vertrek je naar Wallonië, dan zul je toch dat grote koffer moeten inpakken..

Dit artikel schreven we natuurlijk met een knipoog. Benieuwd naar meer verschillen tussen Nederland en België? Klik dan hier!

We schreven dit artikel met input van BagageOnline.