Leukste hotspots in Leuven

Ruim vier jaar lang bracht ik één tot twee weekenden per maand door in Leuven. In die tijd heb ik de stad goed leren kennen, een bonus van een liefde over de grens. Vandaag deel ik mijn favoriete plekken in Leuven.

De eerste keer dat ik Leuven bezocht, was het een stedentrip met drie vriendinnen. Hoewel Leuven een echte studentenstad is, bleek het voor vier werkende vrouwen minstens zo geslaagd.

Dingen om te doen in Leuven

1. Het stadhuis bekijken

Om het stadhuis van Leuven kun je niet heen. Het gebouw pronkt met haar opvallende architectuur aan de grote markt. Elke derde zaterdag van de maand kun je de raadskelders bezoeken. Ben je rond de feestdagen in Leuven? Dan is het stadhuis prachtig verlicht.

Het stadhuis met kerstverlichting.

2. Het uitzicht over de stad bekijken vanaf de bibliotheektoren

Aan het Monseigneur Ladeuzeplein prijkt de bibliotheektoren. Je kunt de toren beklimmen, terwijl je onderweg naar boven de bewogen geschiedenis leert kennen. In 1914 is een deel van Leuven afgebrand, de bieb werd ook getroffen. Dat was niet de enige brand, in 1940 kreeg het gebouw nog een brand te verduren. Boven geniet je van prachtig uitzicht over de stad.

3. Wandel door het Groot Begijnhof

In het Groot Begijnhof woonden vroeger ongetrouwde gelovige vrouwen. Het grappige is dat er in de pittoreske huisjes nu onder andere studenten wonen. Hoe leuk is dat? Op kot gaan in het Begijnhof.

Groot begijnhof Leuven

4. Drinken en stappen aan de Oude Markt

Zoals het een studentenstad betaamt, heeft Leuven een goed uitgaansleven. De Oude Markt wordt wel eens de langste toog ter wereld genoemd. Die naam heeft het plein te danken aan de langwerpige vorm. Je vindt hier veel uitgaansgelegenheden, een aantal restaurants en het staat vol met terrasjes. Zelfs als je niet van uitgaan houdt, mag je dit plein niet missen.

5. De Kruidtuin bezoeken

Je houdt ervan of niet, maar als je tijd hebt, is het een leuk idee om door de Kruidtuin te lopen. Het is de oudste botanische tuin van België, waar ieder seizoen andere planten in bloei staan.

6. Vergeet de evenementenkalender niet te checken

Leuven is een levendige stad en er vinden veel evenementen plaats. Van foodfestivals tot (gratis) festivals met muziek. In de zomer is het Groot Verlof, dan is er bijna letterlijk iedere dag iets te doen. Mijn favoriet is het foodfestival Hapje Tapje, je kunt dan van verschillende restaurants kleine gerechtjes kopen. In de zomer kun je een drankje doen op het dakterras van Museum M, dat vind ik ook een erg leuke plek. Met kerst is er voor de liefhebbers een kerstmarkt. Ik vind de avond waarop het Groot Begijnhof met kaarsjes wordt verlicht heel bijzonder.

Leuven

Er is regelmatig iets te doen in Leuven.

7. IJs eten bij Coupe Matadi

Coupe Matadi is een ijssalon op een verbouwd vrachtschip aan de Vaart, net iets buiten het centrum. Het ijs wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten, maar dat maakt mij allemaal niet uit. Wil je onderweg hiernaartoe toch nog wat leuke dingen van Leuven zien? Loop via het Sluispark en/of de Abdij van Keizersberg. Andere ijssalons in Leuven zijn ‘t Galetje (Tiensestraat) en Decadenza (aan het Ladeuzeplein).

Eten in Leuven

In Leuven zijn veel restaurants te vinden en ik heb ook al talloze restaurants bezocht. Heb je even geen idee? De Muntstraat is de straat vol restaurants, dus daar kan het niet misgaan. Parallel aan de Muntstraat loopt de Tiensestraat, daar zijn heel toevallig meerdere van mijn favorieten te vinden.

1. Lasagnerie Löven

Op de kaart staan lasagnes met vlees, met vis en vegetarische varianten. De kaart wisselt hier steeds.
Lasagnerie Löven, Parijsstraat 7.

2. Etna Trattoria

Als ik één favoriet restaurant moet kiezen in Leuven, kies ik voor Etna Trattoria. Reserveren is echt nodig.
Etna Trattoria, Tiensestraat 123.

3. La Cucaracha

Als je van Mexicaans houdt, kun je terecht bij het kleurrijke restaurant La Cucaracha.
La Cucaracha, Tiensestraat 21.

4. Domus

De Domus is een brouwerij en Belgisch eetcafé. Hier bestel je traditionele gerechten zoals een Koninginnehapje, stoofvlees met bier of witloof (let op de extra -o) met hesp en kaassaus.
Domus, Tiensestraat 8.

4. De Werf

De Werf is een echt studentenrestaurant. Ze zijn zo gericht op studenten dat ze in het weekend gesloten zijn, dan zijn de studenten immers naar huis. De gerechten worden op grappige manieren geserveerd, in een broodtrommel bijvoorbeeld. Krijg je je eten niet op? Dan kun je het in een doggybag mee naar huis nemen.De Werf, Hogeschoolplein 5.

5. Bavet

Deze restaurantketen serveert alleen spaghetti. Je krijgt er een bavet (slabbetje) bij, dus dat wordt ongestoord spaghetti naar binnen slurpen.
Bavet, Tiensestraat 22.

6. Masalatop

Er zijn verschillende Indiase restaurants in Leuven, Masalatop is daarvan mijn favoriet.
Masalatop, ‘s-Meiersstraat 3.

7. Panaché

Wil je een belegd broodje als lunch? Panaché is de place to be. De broodjes zijn groot en goed belegd.

Shoppen in Leuven

Ik hou zelf niet zo heel veel van winkelen, dus ga vooral op zoek naar je eigen favoriete adressen. De ketens vind je in en in de buurt van de Bondgenotenlaan. Ben je op zoek naar unieke winkels en boetiekjes? Dan kun je richting de Mechelsestraat, de Vismarkt en de Parijsstraat gaan.

Heb jij leuke tips voor een stedentrip in Leuven?

Op zoek naar meer hotspots in België? Bekijk alle hotspots.