Leukste kerstmarkten in België

Voor iedereen die gek is op de kerstsfeer, hebben we een aantal van de leukste kerstmarkten van 2019 in België op een rij gezet.

Het lijkt misschien vroeg om het al over de leukste kerstmarkten in België te hebben. Toch valt dat mee, de meeste kerstmarkten starten eind november. Begin maar met plannen!

1. Kerstmarkt in Brussel

Het kan niet missen: natuurlijk heeft de Belgische hoofdstad evenementen georganiseerd rondom de feestdagen. Op de Brusselse kerstmarkt zijn meer dan tweehonderd kramen te vinden, er zijn attracties en er is een overdekte ijsbaan. De enorme verlichte kerstboom op de Grote Markt mag (en kan) je eigenlijk niet missen. Wandel verder over de Grote Markt, rond de Beurs, het Muntplein, het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt om alle kerstfestiviteiten te ontdekken.

Winterpret en de kerstmarkt in Brussel vinden plaats van 29 november 2019 tot en met 5 januari 2020. Meer informatie over de kerstmarkt in Brussel.

Boek een overnachting in Brussel.

2. Winterland in Hasselt

Aan het Kolonel Dusartplein vind je de gezellige kleinschalige kerstmarkt Winterland. De kraampjes zijn zoals je verwacht op een kerstmarkt, je kunt er schaatsen, glühwein drinken en spekfakkels eten. Regelmatig kun je los tijdens evenementen zoals dansavonden, je kunt een overzicht van alle evenementen vinden op de website van Winterland.

Winterland is  23 november 2019 tot en met 5 januari 2020. Meer over Winterland.

Boek een overnachting in Hasselt.

3. Wintertijd in Leuven

Op de drukste dagen van de kerstmarkt is het schuifelen over de kerstmarkt op het Ladeuzeplein en Herbert Hooverplein. Er is onder andere een ijsbaan en er staan een aantal attracties. Geen echte kerstmarktfan? Er zijn genoeg andere dingen te doen. Een aanrader: het Begijnhof bij kaarslicht, heel sfeervol om doorheen te slenteren. En wat dacht je van een winter Foodtruck Fiesta in park De Bruul? Het stadhuis mag je niet overslaan, de blikvanger van Leuven is ieder jaar prachtig verlicht. Alle evenementen rondom Kerst horen bij het evenement Wintertijd.

Wintertijd is van 4 december 2019 tot 4 januari 2020. Alle evenementen vind je op Wintertijdinleuven.be.

Boek een overnachting in Leuven.


Het Begijnhof bij kaarslicht, een typisch geval van ‘mooier in het echt’.Kerstmarkt Leuven
Het stadhuis in Leuven is ieder jaar prachtig verlicht.

4. Wintermarkt in Brugge

Brugge is het hele jaar door een gezellige en sfeervolle stad. In de kerstperiode wordt er extra gezelligheid toegevoegd. Je kunt je kerstinkopen niet alleen doen in de winkelstraten, maar ook op een van de twee kerstmarkten. Slenter met een hapje en drankje over de kerstmarkten, je vindt de kraampjes op de Markt en het Simon Stevinplein.

De Wintermarkt in Brugge is van 22 november 2019 tot 5 januari 2020. Meer informatie over de kerstmarkt in Brugge.

Boek een overnachting in Brugge.

5. Kerstmarkt in Antwerpen

De kerstmarkt in Antwerpen wordt geopend met onder andere gospelconcerten én een optreden van een band die je misschien nog kent: K’s Choice. Er is een reuzenrad, een ijsbaan, een tubingparcours, een spiegeltent. We zouden bijna vergeten dat er geshopt kan worden. De kraampjes van de kerstmarkt slingeren van de Groenplaats over de Grote Markt naar het Steenplein. Er zullen extra koopzondagen ingelast worden, dus je hebt genoeg mogelijkheden om je kerstinkopen te doen.

De kerstmarkt in Antwerpen is van 7 december 2019 tot 5 januari 2020. Meer informatie over de kerstmarkt in Antwerpen.

Boek een overnachting in Antwerpen.

6. Winterfeesten in Gent

Tijdens de Gentse Winterfeesten is het historische centrum van Gent helemaal in kerstsfeer. De kerstmarkt vind je van het St.-Baafsplein tot het St.-Veerleplein. Je kunt opwarmen bij een van de gezellige pop-up bars. Het kasteel Gravensteen is net als het centrum volledig in stijl aangekleed.

De kerstmarkt in Gent is van 6 december 2019 tot 5 januari 2020. Meer informatie over de winterevenementen in Gent.

Boek een overnachting in Gent.

7. Kerstmarkt in Luik

Het Kerstdorp in Luik (Village de Noël) is de grootste en oudste kerstmarkt van België, als we de stad Luik mogen geloven. Het Kerstdorp wordt serieus genomen, er zijn zelfs een burgemeester en een gemeenteraad. De straten van Luik zijn in de laatste maand van het jaar gevuld met de feestelijke kraampjes, eten en gezelligheid. Iedere zaterdag is er een fanfare met muzikanten en zangkoren.

Het Kerstdorp in Luik is te bezoeken van 29 november 2019 tot 30 december 2019. Meer informatie over Kerstdorp in Luik.

Boek een overnachting in Luik.

8. Kerstmarkt in Durbuy

De Ardennen zijn ook in de winter een leuke bestemming voor een weekend weg. Ga in het weekend zeker naar Durbuy, waar de straten in deze periode opgevrolijkt worden door onder andere een kerstmarkt en een schaatsbaan. Naast de kerstactiviteiten worden er andere evenementen georganiseerd, zoals een culinaire wandeling. Check voor je bezoek aan Durbuy de evenementenkalender, zodat je niets mist.

De kerstmarkt in Durbuy is te bezoeken van 22 tot 24 november 2019 en van 29 november 2019 tot 5 januari 2020. Kijk voor meer informatie op de website.

Er is meer…

Niet alleen de bekende steden in België organiseren kerstmarkten. In andere steden en kleinere dorpen kleinere dorpen is er ook genoeg te doen. Laat het ons weten als je goede aanvulling hebt als het gaat om de leukste kerstmarkten in België.

Wil je niets missen van Gids voor het Zuiden? Volg ons via Instagram en Facebook.

Beeld: Antwerpen Toerisme en Congres