maaltijdcheques

De eerste keer dat mijn vriend het over maaltijdcheques had, dacht ik even dat het over de oorlog ging. In België zijn maaltijdcheques best gebruikelijk en bij nader inzien: heel erg handig.

Laten we beginnen met de definitie:

maal·tijd·che·que (de; m; meervoud: maaltijdcheques)

(België) vergoeding voor het middageten, door de werkgever aan de werknemer uitgereikt in de vorm van cheques die in restaurants en levensmiddelenwinkels kunnen worden gebruikt.

Bron: Van Dale

Een klein stukje geschiedenis

Maaltijdcheques werden ingevoerd als vergoeding voor mensen die bij een bedrijf werkten zonder bedrijfsrestaurant en voor medewerkers die veel onderweg zijn. Met de maaltijdcheques konden ze ergens anders gaan eten.

Inmiddels worden maaltijdcheques gebruikt als ‘extralegaal voordeel’. Dat vind ik ook een typische Belgische term, maar je kunt je er als Nederlander vast wel een voorstelling bij maken. Maaltijdcheques worden niet belast, wat voor het bedrijf een voordeel is. Ook als werknemer betaal je er geen belasting over.

Ik weet de statistieken niet precies, maar als ik uitga van wat ik via Google vind, krijgt zo’n 40 tot 50 procent van de medewerkers maaltijdcheques. Per werkdag krijg je een bedrag – dat wisselt per werkgever. Het zal maximaal acht euro per dag zijn.

Maaltijdcheques dus… Zo werkt het in de praktijk

Ooit waren de maaltijdcheques van mijn vriend oldschool bonnen die je uit een boekje moest scheuren, maar inmiddels is het gewoon een pasje. Je kunt de maaltijdcheques uitgeven aan voedingsmiddelen. Dat betekent dat je onder andere bij supermarkten, bakkers, maar ook bij verschillende restaurants kunt betalen met maaltijdcheques. Sinds een paar maanden is zelfs UberEats aangesloten. Hoe chill is dat? Je begrijpt: mijn mening over dit ‘vooroologse’ concept werd vrij snel bijgesteld. Sinds ik verhuisd ben, heb ik zelfs de maaltijdcheques in beheer.

Fun fact: er bestaan ook ecocheques, sportcheques, cultuurcheques en dienstencheques. Allemaal extralegale voordelen uiteraard.

Lees meer over cultuurverschillen tussen Nederland en België.

Heb jij er ooit van gehoord? Of als je in België woont: krijg jij maaltijdcheques?