Memorial 1815 Waterloo

Ik zag de Leeuw van Waterloo al een paar keer vanaf de snelweg op haar heuvel boven het landschap uittorenen. Tijd om bij Mémorial 1815 te ontdekken wat er schuilgaat achter het monument ter nagedachtenis aan de slag bij Waterloo.

De slag bij Waterloo was één van de belangrijkste veldslagen in België en bepalend voor de toekomst van Europa. Op 18 juni 1815 namen de troepen van Napoleon het hier op tegen de legers van Wellington en Blücher. Bekijk het filmpje van Nu.nl voor een korte en bondige samenvatting.


Na een bezoek aan Mémorial 1815 het museum over de slag bij Waterloo kan ik je vertellen dat het iets ingewikkelder in elkaar zit dan de video het laat lijken. In het museum leer je alles over de dagen voor tijdens en na de slag bij Waterloo. Sla de 4D-film die ze draaien in de zaal in het museum niet over, daar zie je de slag bij Waterloo voor je neus plaatsvinden.

In dit gebouw is het museum Mémorial 1815 te vinden. Daarna kun je de heuvel met de leeuw beklimmen voor uitzicht over het vroegere slagveld.

De Leeuw van Waterloo

Last but not least kun je de heuvel waar de Leeuw van Waterloo opstaat beklimmen. Hier heb je uitzicht over het voormalig slagveld, daar is gelukkig niets meer van te zien. De Leeuw van Waterloo staat op de plek waar de Prins van Oranje waarschijnlijk een schotwond opliep. Je leest het goed: de Prins van Oranje. De veldslag vond plaats in de tijd dat het huidige België en Nederland nog samen onderdeel waren van de Nederlanden. Waterloo was destijds een plaats in de Zuidelijke Nederlanden.

Bezoek je zo’n belangrijk monument, zet je alleen de leeuwenkont op de foto.

Praktische informatie over Waterloo België

Wil je het museum en monument zelf bezoeken?

Adres: Route du Lion 1815, 1420 Braine-l’Alleud.
Je bezoek uitstippelen: Op de website Waterloo 1815 vind je alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te plannen.
Prijs: De toegangsprijs is 17 euro.