Ontmoeting met de wijkagent

Als je in België komt wonen of binnen het land verhuist, komt er een wijkagent controleren of je daadwerkelijk op het adres woont dat je hebt doorgegeven.

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na je verhuizing je naambordje vervangt. Hangt je naambordje er nog niet als de wijkagent komt controleren? Dan krijg je een brief met het verzoek om je zaken zo snel mogelijk op orde te brengen, ik spreek uit de ervaring van mijn vriend. Uiteindelijk kun je zelfs een boete krijgen.

Tijd om het naambordje te regelen

Mijn vriend schrijft zijn naam op een papiertje en plakt het met plakband naast de bel. Heel professioneel, laat de wijkagent maar opnieuw langskomen. En dat gebeurt, net wanneer ik in mijn eentje de hal binnenkom, zie ik een serieuze wijkagent het naambordje bestuderen. Ik twijfel een seconde en besluit me toch maar kenbaar te maken als ‘de vriendin van’. De buitenlandse vriendin die nog niet verhuisd is…

De wijkagent vraagt of hij het appartement mag zien. Uiteraard, het appartement is niet van mij, maar be my guest. De wijkagent kijkt even rond, controleert wat gegevens, vraagt of hij ons huurcontract mag zien en noteert mijn naam en telefoonnummer. Handig om me alvast te screenen voor ik het land in kom 😉

En dat was het dan, mijn eerste ontmoeting met de wijkagent. Op naar de tweede.

Lees meer artikelen in de rubriek Verhuizen naar België.

Foto: Bernard Hermant