Moederdag Antwerpen

In Antwerpen wordt Moederdag gevierd op 15 augustus. Wat zit daarachter?

Bij de eerste moederdagreclames in augustus gaat er toch ieder jaar een alarmbelletje af. Zijn we iets vergeten? Nope, in Antwerpen is Moederdag op 15 augustus.

Moederdag Antwerpen op 15 augustus

Het is niet om dwars te zijn, sterker nog: deze Moederdag bestond eerder dan de feestdag die overwaaide uit Amerika in de jaren 20 van de vorige eeuw. In 1913 werd 15 augustus, de feestdag van Maria, al uitgeroepen tot Moederdag in Antwerpen.

Zo ontstond de Antwerpse Moederdag

Schepen Frans Van Kuyck vond dat de modernisering van de twintigste eeuw de sociale orde had verstoord. Daarom was er volgens hem een dag nodig om de waardigheid van de familie en in het bijzonder de rol van de moeder in het gezin te herstellen. Hij verspreidde het pamflet via de Antwerpse pers en zette scholen in actie om vaders en kinderen te overtuigen hun vrouw of moeder op 15 augustus te verwennen met cadeautjes.

Twee keer cadeaus?

Een jaar later ontstond Mother’s Day in Amerika, dat weer iets later overwaaide naar andere landen, waaronder België en Nederland. Antwerpen bleef toch stug vasthouden aan Moederdag op 15 augustus. Nu zijn we zelf (nog) geen moeder, maar mochten we ooit als Nederlander in Antwerpen moeder worden, dan hebben we een goed excuus om het twee keer te vieren.

Lees meer over feestdagen in België.

Foto: Karolina Grabowska