wandelroutes in België

Na een extreem warme zomer heb ik extra veel zin in de herfst. Lekker cocoonen onder honderd dekentjes (thanks energiecrisis!), uren Netflix bingen en Belgische stoofpotjes eten. Maar ook mooie boswandelingen maken!

Wandelroutes in België

Hoewel Nederland ook prachtige bossen en natuurgebieden heeft om doorheen te wandelen, ben ik extra benieuwd naar de wandelroutes in België. Alles is natuurlijk nog nieuw voor mij en bovendien verwacht ik hier wat meer heuvels (en dus mooie uitzichten!) dan in ons vlakke kikkerland.

Ik heb mijn wandelschoenen al onder het stof vandaan gehaald, dus nu is het tijd om te gaan wandelen! Voor Gids voor het Zuiden zocht ik de mooiste wandelroutes in België op die met name in de herfst prachtig zijn. Denk aan bossen met bomen in alle kleuren!

wandelroutes in België

1. Connecterra

Connecterra is een natuurgebied bij Maasmechelen, vlakbij de Nederlandse grens. Tot 1987 was hier een steenkolenmijn gevestigd, nadat deze gesloten werd kon de natuur volledig zijn gang gaan. Je vindt hier bossen, maar ook grote plassen en een moerasgebied. Er zijn 4 bewegwijzerde wandelroutes uitgestippeld, variërend van 1,4 km tot 10,9 km. Voor entree tot dit natuurgebied wordt een kleine bijdrage gevraagd. Meer informaties over de wandelroutes vind je hier.

2. Zoniënwoud

Dit oeroude bos staat bovenaan mijn lijstje sinds Irene ‘m tipte. Het bos ligt ten zuidoosten van Brussel en is met 4400 hectare het grootste bos van België. Het bos is al eeuwenoud, er zijn onder andere twee prehistorische grafheuvels te vinden. Op Wikipedia valt er veel over de interessante geschiedenis van het Zoniënwoud te lezen, maar ik wil er vooral heen vanwege de prachtige bomen met enorme boomstronken. Er zijn verschillende wandelroutes in het Zoniënwoud, maar de leukste wandelroutes zijn die met een gids die je alles vertelt over de geschiedenis en de flora en fauna van het bos. Meer informatie over de wandelroutes vind je hier.

3. Duinbossen de Haan

Ook in de herfst kan je genieten van het strand en haar omgeving. Duinbossen de Haan liggen tussen Wenduine en Bredene. Onderdeel van de bossen is ‘het wonderbos’, extra leuk voor kinderen. Meer informatie over de wandelroutes vind je hier.

4. Ninglinspo

De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève in de Belgische Ardennen. Het is het enige bergriviertje van België en deze wandeling kent dus ook wat hoogteverschillen. Leuk als je op zoek bent naar een beetje uitdaging. Halverwege de wandeling biedt het uitkijkpunt Drouet een indrukwekkend panoramisch zicht over de vallei. Meer informatie over de wandelroutes vind je hier.

5. Kalmthoutse Heide

Dit natuurpark ligt op de grens met Nederland. Heides zijn niet alleen mooi als ze in bloei staan, ook in het najaar kijk je je ogen uit. Er zijn 24 bewegwijzerde wandelingen op de Kalmthoutse Heide, variërend van 1,7 km tot 8,5 km. Het voordeel van een heide is natuurlijk dat het redelijk vlak is. Bovendien kun je kiezen tussen paden over heides of door het bos. Meer informatie over de wandelroutes vind je hier.

Welke wandelroutes in België ga jij uitproberen?

Voor mij zijn al deze wandelroutes nog nieuw, maar ik hoop aan het einde van deze herfst minimaal 2 routes uit dit lijstje gedaan te hebben. Ik ben heel benieuwd of jullie deze wandelroutes al eens hebben gedaan en of jullie nog aanraders hebben!